Pozor na led v nápojích! Podle inspekce nevyhověl každý druhý odebraný vzorek
20.08.2018 | ČT 24
Státní zemědělská a potravinářská inspekce kontrolovala kvalitu ledu, kterým provozovatelé restaurací chladí nápoje. V loňském roce nebyla v pořádku polovina odebraných vzorků a stejná situace se opakuje také letos. V nejhorších případech dokonce kostky ledu obsahovaly bakterie Escherichia coli nebo enterokoky.
Inspektoři tentokrát kontrolovali provozovny v Brně. V jednom z barů, který navštívili, spotřebují v létě asi patnáct kilogramů ledu denně. Kostku po kostce vytvoří výrobník, jenž musí být udržován v naprosté čistotě. „Jednou za měsíc ho musíme vypnout, a vyčistit antibakteriálním přípravkem. Odstraňujeme také vodní kámen,“ popsal údržbu výrobníku provozovatel baru Vladimír Miloš.
Podobně jako loni i letos zjistila inspekce v barech, restauracích a pivnicích problém u každého druhého vzorku ledu. Ve většině případů nevyhoví hygienickým normám, v některých ale ani těm zdravotním. V devíti případech led obsahoval dokonce bakterii Escherichia coli, nebo enterokoky.
Citlivější jedinci mohou mít vážné střevní potíže
„Když v zařízení není požadovaná teplota, tak se bakterie přítomné ve vodě velice rychle namnoží a ani opětovným zmražením není bakterie odstraněna,“ řekl mluvčí SZPI Pavel Kopřiva. „Když jsou v ledu bakterie, tak to určitě není v pořádku. Může dojít k ohrožení lidského zdraví. U oslabených jedinců určitě hrozí průjmy a zvracení a potom následná dehydratace,“ vysvětlil Milan Šles z jihomoravské hygienické stanice.
V drtivé většině případů je na vině právě zanedbání péče o výrobník. „V takových případech samozřejmě okamžitě zakazujeme používání toho výrobníku,“ dodává Pavel Kopřiva. Inspekce provádí kontroly v průběhu celého roku. Jejich výsledky zveřejňuje na svém webu.
AUTOR pes
zdroj: ČT24
Další články v kategorii
- Řečtí zemědělci se po vánoční pauze vrací k blokádám silnic a přechodů (28.12.2025)
- Česko chce flexibilitu v zemědělské politice. Může to být ale dvojsečné (27.12.2025)
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Udělejme z krmení zvěře vánoční zvyk, který opravdu pomůže (23.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Proč jedle neopadá a smrk je historicky králem českých Vánoc? (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)

Tweet



