Česko zasáhly silné bouřky. Ve středních Čechách a Ústeckém kraji platí smogová situace

Do Čech ve středu odpoledne a večer dorazily silné bouřky. Hasiči zasahovali u desítek událostí, nejčastěji šlo o popadané stromy a větve nebo čerpání vody ze sklepů. Kvůli vysoké koncentraci přízemního ozonu v ovzduší meteorologové ve středu vyhlásili v Praze, středních Čechách a Ústeckém kraji smogovou situaci.

Varování před silnými bouřkami platí do půlnoci pro Karlovarský, Plzeňský a Ústecký kraj a části Středočeského a Jihočeského kraje. Podle meteorologů může při nich napršet v úhrnech kolem 30 milimetrů a déšť může zatopit níže položená místa a sklepy. Mohou se objevit i kroupy.

Na západ Čech bouře dorazily odpoledne. K prvním následkům vyjížděli hasiči na Chebsku, nejčastěji šlo o popadané větve. Spadlé stromy na německé straně nakrátko omezily dopravu na hraničním přechodu Svatý Kříž u Chebu. Bouřka se večer přehnala i přes Prahu, hasiči tam zasahovali u 18 případů, jednalo se o padlé stromy a čerpání vody ze sklepů. 

Na Šumpersku se podle ČHMÚ kolem 18:00 vytvořila velmi silná bouřka, která postupovala dále k východu do okresů Olomouc, Bruntál, Opava, Nový Jičín a Ostrava. O hodinu později vznikla silná bouřka v oblasti Drahanské vrchoviny a zvolna mířila na Vyškovsko a Prostějovsko. Spadnou při nich mohlo až 40 litrů vody na metr čtvereční za hodinu, obě bouřky doprovázely také kroupy. 

Smogová situace

Kvůli vysoké koncentraci přízemního ozonu v ovzduší meteorologové ve středu odpoledne vyhlásili v Praze, středních Čechách a Ústeckém kraji smogovou situaci. Pokles hodnot během dne nepředpokládají, na mnoha stanicích má naopak koncentrace stoupající tendenci.

Vysoké hodnoty ozonu mohou být komplikací pro lidi s dýchacími problémy, pro děti a starší osoby. Měli by omezit pohyb venku.

„Při pobytu pod širým nebem v odpoledních hodinách doporučujeme zdržet se zvýšené fyzické zátěže spojené se zvýšenou frekvencí dýchání. Doporučení platí zejména pro osoby s chronickými dýchacími potížemi, starší lidi a malé děti,“ uvedli meteorologové ve zprávě.

Smogovou situaci ČHMÚ vyhlašuje v případě, že koncentrace ozonu alespoň na jedné stanici v daném území překročí 180 mikrogramů na metr krychlový. Tento limit překročila nejvyšší naměřená čísla jen lehce. K takzvané varovné prahové hodnotě, která je 240 mikrogramů na metr krychlový, se zdaleka neblíží.

Teplotní rekordy padly na dvou místech

Teplotní rekordy ve středu v Česku padly jen na dvou místech v Ústeckém kraji. Nové nejvyšší údaje pro 8. srpen na Měděnci na Chomutovsku a na Milešovce překonaly maxima z roku 2015. Nejtepleji bylo ve středočeských Dobřichovicích, kde teploměr ukázal 36,4 stupně Celsia. Zdejší rekord z roku 2015 je ale ještě o 3,4 stupně vyšší.

Nová nejvyšší teplota na Milešovce 34,1 stupně Celsia byla o desetinu stupně vyšší než před třemi roky, na Měděnci naměřených 30,1 stupně překonalo dosavadní maximum o dvě desetiny stupně. Podle předpovědi mohly ve středu teploty v Česku vystoupat až ke 35 stupňům, v Polabí a Poohří ojediněle až na 37 stupňů Celsia.

Ochlazení přijde v pátek

Tropické teploty mohou lidé v Česku očekávat i ve čtvrtek. Dostat se mohou až na 36 stupňů Celsia, zejména v Čechách ojediněle až na 38 stupňů. V pátek se má ochladit, nejprve na západě země, kde meteorologové předpovídají nejvyšší denní teploty kolem 22 stupňů.

Na východ země pak ochlazení dorazí až v sobotu. Na Moravě a ve Slezsku mohou teploty ještě v pátek odpoledne dosáhnout ke 33 stupňům. V sobotu už bude na celém území mezi 23 a 27 stupni. V neděli ale teploty znovu povyskočí a dosáhnou až k tropické třicítce.

Kvůli dlouhotrvajícímu velmi teplému a suchému počasí přetrvává na většině území nebezpečí vzniku požárů. Vysoké riziko je zejména v severní polovině Čech a na střední a jižní Moravě.

 

Autor mka, jh

zdroj: ČTK, ČT24, ČHMÚ

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info