Jak sklízet slunečnicová semínka
26.07.2018 | Denik.cz
Slunečnice bývají nádhernou ozdobou letní zahrady, a navíc jsou zdrojem zdraví prospěšných látek. Pojďme si povědět, kdy můžeme sklízet semínka a jak s nimi naložit.
Jak poznáte, že jsou semínka připravena ke sklizni? Sledujte květ. Jakmile jeho zadní strana zežoutne a slunečnice začíná hnědnout a vadnout, můžete přistoupit k procesu sušení. Květina musí být zcela suchá, aby z ní semínka snadno vypadla. Za horkých suchých dnů slunečnice uschne i na stonku, nemusíte ji stříhat. Na vadnoucí květ navlékněte hnědý papírový sáček a pevně ho zavažte na stonku. Semínka začnou do sáčku samovolně vypadávat, a vy tak nepřijdete ani o špetku úrody. Sáček je nutné vyměnit pokaždé, když navlhne, aby semínka nechytila plíseň.
Čtyři tipy, jak zpracovat zdravé kuličky rybízu
Když je květ zcela uschlý, můžeme ho odstřihnout a semínka z něj dostat kartáčkem nebo i rukou, ven už teď půjdou snadno. Semínka propláchneme v cedníku, rozprostřeme je na plech nebo čistou utěrku a necháme proschnout. Skladovat je můžeme v chladné spíži, v lednici i v mrazáku.
Pokud slunečnice začíná vadnout za deštivých dnů, raději ji odstřihneme rovnou a necháme ji sušit květem dolů v suché místnosti. Volně vypadávající semínka opět zachytíme do papírového nebo jiného prodyšného sáčku, který uvážeme na stonek.
Semínka před konzumací namočíme na noc do vody, případně je 2 hodiny vaříme. Výborně chutnají pražená v troubě nebo rozmixovaná s trochou vody a medu. Přisypat je můžeme do ranních cereálií, do jogurtu, do těsta na chleba, ale také třeba do kuskusu nebo rizota.
Věděli jste, že:
- Slunečnicová semínka fungují jako přírodní antidepresivum. Obsahují vitamíny B1 a B6, které mimo jiné regulují náladu a jejich nedostatek způsobuje sklíčené pocity.
- Slunečnicová semínka jsou významným zdrojem vitamínu E a esenciálních mastných kyselin. Působí proto jako prevence proti tvorbě krevních sraženin, infarktu a onemocnění cév.
Autor: Redakce
Další články v kategorii
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Udělejme z krmení zvěře vánoční zvyk, který opravdu pomůže (23.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Proč jedle neopadá a smrk je historicky králem českých Vánoc? (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)

Tweet



