Počasí letos přeje. Burčák bude dřív, kořalka má být vynikající
15.07.2018 | Agris
Polovina srpna. To je obvyklý termín, kdy se začínají objevovat první stánky s čerstvým burčákem. Vinařský zákon dovoluje tento částečně zkvašený mošt z tuzemské révy prodávat od 1. srpna. A letos by se milovníci tohoto nápoje mohli dočkat v co nejbližším termínu.
Důvod je nasnadě: extrémně teplé jaro. Letošní květen byl podle meteorologů vůbec nejteplejším od roku 1961, kdy se začaly sledovat měsíční průměrné teploty, a červen byl v tomto ohledu pátý nejteplejší.
RYCHLÁ VEGETACENástup kvetení révy v naší největší vinařské obci – Velkých Bílovicích – letos zaznamenali už 21. května, což je dvacetiletý rekord. V tuto chvíli už jsou na střapcích bobule a vinohradníci se pomalu chystají na nejnapínavější období roku – sklizeň.
„Úroda bude mírně nadprůměrná, záleží, zda provedeme ještě probírku hroznů, či ne,“ popsal Deníku Lubomír Lampíř z vinařství Sádek na Třebíčsku. „Určitě dobrá bude tradičně i burčáková sezona, která letos začne vzhledem k vegetaci o 14 dnů dříve,“ odhadl Lampíř.
Na Mikulovsku nyní očekávají až o pětinu vyšší úrodu než je průměr. „Násada je výborná, vinice jsou momentálně v perfektním zdravotním stavu,“ říká František Drahonský, ředitel vinařství Víno Mikulov. Jedním dechem ale dodává, že rozmary počasí dokážou slibné vyhlídky zhatit v pár okamžicích.
Především déle trvající deště při vrcholící sklizni mohou způsobit nežádoucí plísně a následnou hnilobu hroznů. Takto složitou situaci zažili vinaři třeba v roce 2014. Proti tomu loni a předloni révu zlikvidovaly květnové mrazíky. Letošní rychlejší vegetace bude mít mimochodem i vliv na první ročníková vína, která se v Česku tradičně otevírají 11. listopadu. „Brzký začátek sklizně bude pro kvalitu Svatomartinského vína prospěšný. Prodlouží se doba od sběru hroznů do plnění vína do lahví, a každý týden navíc má pozitivní vliv na vývoj, formování a konečnou kvalitu mladého vína,“ vysvětluje Drahonský.
MERUŇKOVÁ ALCHYMIEOpatrná radost navíc nepanuje jen u vinařů. Hojnost úrody si pochvalují i sadaři a s nimi zprostředkovaně i destilatéři. Například podle prostějovské rodinné společnosti Distillery Kleiner, která se zaměřuje na malé série pálenek, je nesmírně kvalitní sběr meruněk. Už nyní je jisté, že z nich vznikne ročníková pálenka mimořádné kvality.
„Mezi nejoblíbenější odrůdy meruněk patří Leskora, Velkopavlovická a Maďarská. Ty mají relativně vyšší cukernatost, ale důležitá je i jejich vůně a další senzorické vlastnosti, dosahované u konečného ovocného destilátu. Na tom se podílejí i další odrůdy jako Lejuna, Ledana nebo Karola, doprovázející v kombinaci při sklizni ranou Leskoru,“ prozrazuje sadař a dodavatel Palírny U Zeleného stromu Jiří Sobotka.
Autor: Jan Klička
Další články v kategorii
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Udělejme z krmení zvěře vánoční zvyk, který opravdu pomůže (23.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Proč jedle neopadá a smrk je historicky králem českých Vánoc? (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Babiš vloží Agrofert do fondu RSVP Trust (23.12.2025)

Tweet



