Sezona v pálenicích začala o měsíc dříve, z kotlů teče třešňovice
13.07.2018 | Denik.cz
Zhruba o měsíc dříve než obvykle spustili letos kotle v Pěstitelské pálenici Plesná. Počátkem července zahájili sezonu také ve velkopolomském Lihovaru a Likérce. Rychlejší začátek sezony v pálenicích umožnilo příznivé počasí.
„Třešně letos uzrály o několik týdnů dříve. Obvykle se kvasy z třešní dávají do kotlů až v srpnu. Díky sluníčku měly letos třešně i dostatek cukru, takže výtěžnost je velmi slušná,“ uvedl Roman Rajský z pálenice v Plesné.
Jak dodal, pálí zatím dva dny v týdnu, svou letošní třešňovici si už odvezla asi desítka zákazníků.
„Další zájemci už volají a hlásí se, že mají stromy obsypané švestkami a jablky, takže toho chtějí využít. Ještě dříve ale přijdou na řadu kvasy z meruněk, i ty se letos v Ostravě a okolí některým pěstitelům urodily ve slušném množství, takže budeme pálit i meruňkovici,“ doplnil majitel pálenice v Plesné.
V této pálenici zaplatí zákazník za litr 50procentní vypálené ovocné pálenky 150 korun.
Marcel Černík, jednatel Lihovaru a likérky ve Velké Polomi, odpověděl, že po loňské, z hlediska pěstitelů ovoce a pálenic, velmi nevydařené sezoně, je letos naopak ovoce na stromech požehnaně.
„Odhaduji, že proti běžným rokům letos lidé dovezli asi čtyřnásobné množství třešní k vypálení. Někdo si kvas připravuje sám, hodně zákazníků ale využívá naši nabídku a vozí k celé ovoce, ze kterého jim připravíme kvas u nás v pálenici,“ poznamenal Marcel Černík.
Při přípravě ovocných kvasů platí podle Marcela Černíka zásada, že nádoby, ve kterých se připravuje kvas, by neměly stát na přímém slunci.
„Pro kvalitu pálenky je důležité i to, abychom do kvasu nedávali nahnilé ovoce. A třešně musíme zbavit stopek,“ doplnil jednatel Lihovaru a likérky ve Velké Polomi.
Z metráku třešní se dá podle zkušených lihovarníků vypálit průměrně osm až devět litrů padesátiprocentní pálenky.
Autor: Břetislav Lapisz
Další články v kategorii
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Udělejme z krmení zvěře vánoční zvyk, který opravdu pomůže (23.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Proč jedle neopadá a smrk je historicky králem českých Vánoc? (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Babiš vloží Agrofert do fondu RSVP Trust (23.12.2025)

Tweet



