Spotřebitelé vyhledávají špaldové pečivo. Je výživnější a lépe stravitelné
02.07.2018 | pekarske-technologie.cz
Pšenice špalda bezpochyby patří mezi jedny z nejtradičnějších obilnin. Před osmi tisíci lety špaldu pěstovali Starověcí Egypťané, Keltové i Germáni. V novodobém zemědělství se od jejího pěstování upustilo. Špalda totiž nemá tak vysoké pěstební výnosy, jako šlechtěná pšenice. Chutí a především lepší stravitelností je však nenahraditelná. V posledních letech proto sílí poptávka po špaldovém pečivu i špaldových potravinách.
Špalda odolává škůdcům, chorobám i nepříznivému počasíAčkoliv pšenice špalda je původním druhem nešlechtěné pšenice, je velmi odolná vůči nepříznivému počasí i škůdcům. Pro svou vysokou odolnost je vhodná pro ekologické zemědělství i náročnější klimatické podmínky. Vyšší odolnost je dána především dvojitou plevou, která chrání zrno před chorobami i škůdci. Na druhou stranu dvojitá pleva se hůře odděluje od zrna, a proto je zpracování špaldy časově i finančně náročnější.
Vyniká oříškovou chutí a vysokým podílem výživových látekPšenice špalda vyniká příjemnou oříškovou chutí, lehčí stravitelností a vyšším podílem bílkovin, kterých obsahuje až 17 %. Dále špalda obsahuje 68 % sacharidů a minerální látky v podobě hořčíku, vápníku, fosforu či draslíku. Špalda je zároveň zdrojem vitamínů skupiny B, které podporují regeneraci buněk.
Přestože je špalda starodávnou plodinou, úspěšně se etablovala v moderním stravování a patří k zdravému životnímu stylu. Špalda je lehce stravitelná, podporuje imunitní systém a je výbornou alternativou pro všechny, kterým nevyhovuje šlechtěná pšenice. O skvělých výživových vlastnostech svědčí přibližně 900 let starý citát lékařky sv. Hildegardy z Bingenu, která prohlásila: „Kdyby už člověk nemohl nic jíst a nic mu nepomáhalo, špalda jej postaví na nohy.“
Autor: redakce
Další články v kategorii
- Letos se objevilo ve velkochovech deset ohnisek ptačí chřipky, stejně jako loni (22.12.2025)
- Ministerstvo životního prostředí vydalo poslední Věstník v roce 2025 (22.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)

Tweet



