Zatím pršelo málo, úroda přesto nebude tragická

Jarní nedostatek vláhy se asi podepíše na pšenici. Sklizeň se může silně lišit na polích vzdálených jen pár kilometrů. Žádná velká radost, ale ani tragédie. Takové jsou názory odborníků oslovených Deníkem s dotazem, jaká se dá letos očekávat úroda.

Na první pohled by se podle nich sedláci mohli kvůli dlouhotrvajícímu suchu obávat nízké sklizně. Trápí je však jen v některých oblastech Česka.

V dubnu i květnu bylo letos mnohem větší sucho než v předchozích letech, teploty byly vysoké, jako obvykle bývají až v prázdninových měsících. Sklizeň ovoce proto začala již zhruba s dvoutýdenním předstihem. Silné deště vyprahlou půdu zavlažily až v uplynulých dnech.

Ohrožené jařiny

„Teď jsou lokální bouřky, ale jsou místa, na kterých ještě nepršelo a je tam nedostatek vláhy. To se určitě projeví, zvlášť na jařinách,“ řekl Deníku ministr zemědělství v demisi Jiří Milek (za ANO). Nižší úroda tak podle něj může postihnout sladovnický ječmen a pícniny. „Při první seči trávy byla někde jenom třetinová sklizeň. Dá se předpokládat, že v těchto komoditách bude nedostatek,“ míní.

„Určitě bude trošku problém s pšenicemi, protože ty nedostaly vodu včas,“ souhlasí prezident Agrární komory Zdeněk Jandejsek. Vysloveně nízké sklizně se však přesto neobává. Na některé plodiny Jandejsek dokonce čeká s nadějí. „Kukuřice má krásné porosty a vypadá, že by mohla přinést dost velké výnosy,“ uvedl.

„Obecně si myslím, že úroda nebude extrémně vysoká ani nízká, ale že bude oscilovat někde okolo dlouhodobého desetiletého průměru,“ odhaduje Jiří Hrbek z Českého statistického úřadu. Konkrétní čísla zatím ale statistici nemají, k dispozici je dají až na přelomu června a července.

Nižší sklizně Hrbek vzhledem k nízkým srážkovým úhrnům očekává na jihu Moravy či v severních Čechách, lépe si podle něj příroda vedla třeba v Královéhradeckém kraji nebo na Vysočině. „Víc pršelo také na severní Moravě,“ připomněl.

Velmi rozdílné výsledky přitom mohou být i na dvou polích ve stejném regionu, která od sebe nejsou příliš vzdálená. „Záleží na konkrétních místech. Lokální přísun vláhy bývá různý i na nižších úrovních, než je kraj nebo i okres,“ dodal statistik.

Autor: Jiří Janda

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info