Vaječné výrobky z EU už nebudou muset procházet vyšetřením na fipronil

Vaječné výrobky z Evropské unie už nebudou muset procházet vyšetřením na nepovolený pesticid fipronil. Státní veterinární správa ukončila mimořádná veterinární opatření (MVO) z loňského roku. ČT to potvrdil mluvčí SVS Petr Vorlíček.

Podle opatření museli v Česku až dosud všichni příjemci vajec a vaječných produktů z členských zemí evropského spolku prokazovat jejich zdravotní nezávadnost. Ta se sledovala pomocí laboratorního vyšetření na přítomnost fipronilu. Mimořádná veterinární opatření souvisela s kauzou, při které bylo v chovech drůbeže v některých zemích Unie zjištěné právě používání tohoto nepovoleného pesticidu.

Opatření se rozhodla správa zrušit proto, že už přítomnost fipronilu ve vejcích ani vaječných produktech delší dobu nezaznamenala. „Situace se evidentně stabilizovala, a proto už nevidíme nutnost v MVO pokračovat,“ uvedl ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.

Povinnost na vyšetření platila od loňského léta

Veterinární správa (SVS) nejprve 10. srpna 2017 nařídila povinné kontroly na fipronil pro vejce a vaječné produkty z Belgie a Nizozemska. Tam se totiž nepovolený pesticid v drůbežích produktech objevil jako první. O necelý měsíc později, 6. září, je rozšířila na ostatní unijní státy.

Kromě těchto opatření také SVS okamžitě zahájila odběry vzorků vajec a drůbežího masa. Vyšetřeny byly jak domácí, tak zahraniční produkty. V žádných českých vejcích ani potravinách z českých vajec ale fipronil nebyl prokázaný.

Na základě doporučení Evropské komise vyvolaného skandálem s nepovoleným pesticidem byla v průběhu loňského podzimu mimořádnou kontrolní akcí prověřena také vejce z patnácti tuzemských velkochovů. Ani u jednoho vzorku ale nebyla přítomnost fipronilu zjištěná.

 

Autor Andrea Grubnerová

zdroj: ČT24

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info