Marmelády z jihu Moravy jsou plné fantazie a slaví světové úspěchy
16.04.2018 | ČT 24
Dvě producentky domácích marmelád z jižní Moravy i letos uspěly na mezinárodní soutěži World´s Marmalade Awards ve Velké Británii. V konkurenci výrobců ze třiceti zemí světa získaly za své domácí výrobky několik stříbrných a bronzových medailí.
Veronika Bryjová a Veronika Konečná začaly vařit své marmelády před čtyřmi lety a obě letos sklidily obrovský úspěch. V březnu získaly stříbrné a bronzové medaile na jedné z nejprestižnějších světových soutěží marmelád ve Velké Británii. Soutěž se koná ve městě Dalemain a každý rok se tam sejde na tři tisíce marmelád z třiceti zemí světa.
Veroniku Konečnou naučila marmelády vařit babička. Přebrala nejen její receptury, ale hlavně cenné rady. „Domácí ovoce si naložíme do cukru, já používám třtinový, a necháme pěkně den proležet. Popřípadě tomu můžeme dát nějakou příchuť, nějakou bylinku, citron na podpoření chuti a jako za našich babiček se potom džem pomalinku po naběračkách dává do skleniček,“ popisuje výrobu Veronika Konečná.
Veškeré ovoce je ze zahrádky nebo z lesa a bez chemieJejí nejúspěšnější marmeláda pro letošní rok je višňová s kakaem, čokoládou a levandulí. Naplno se marmeládám začala věnovat až po vítězství v první soutěži. Před ním zkoušela různé profese, dělala manikúru, nebo pracovala u manžela ve stolařské dílně a ovocné dobroty vařila jen pro rodinu a známé.
Ovoce pěstuje na své a babiččině zahradě, chodí pro ně také do lesa. Pro ostružiny na Vyškovsko, pro borůvky do Krkonoš, pro pomeranče a citrony na Sardinii. Zásadní je pro Veroniku Konečnou to, aby všechny ingredience v jejích skleničkách byly bez chemie. Některé marmelády vyrábí dokonce i bez cukru. „Udělala jsem už dvě kolekce. Oblíbená je jahodová marmeláda s agarem a citronem,“ popsala Veronika Konečná.
Kombinace ovoce a přísad vznikají náhodouVeronika Bryjová k vaření a pečení tíhla už odmalička, na vše si ale musela přijít sama. Metodou pokus omyl. „Kombinace vzniknou často úplně náhodou. Já to hodně vnímám i podle vůní. Něco třeba někdy vařím a něco mi evokuje nějaké koření,“ popsala Veronika Bryjová. Největší úspěch měla na soutěži její pomerančová marmeláda se šafránem.
Výrobkyně marmelád uspěly už i v minulých ročnících soutěže. „Je pravda, že české marmelády mají úspěch velmi často, ale proč, to je mi záhadou,“ dodala Veronika Konečná.
Pro obě Veroniky znamenají medaile z Británie obrovskou motivaci a chuť vymýšlet nové a neotřelé kombinace.
zdroj: ČT24
Další články v kategorii
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Udělejme z krmení zvěře vánoční zvyk, který opravdu pomůže (23.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Proč jedle neopadá a smrk je historicky králem českých Vánoc? (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Babiš vloží Agrofert do fondu RSVP Trust (23.12.2025)

Tweet



