Jihočeské muzeum na pár dní zdobí tisícovka exotických rostlin

Tisícovku orchidejí, bromélií, sukulentů i jiných exotických rostlin uvidí od pátku návštěvníci v Jihočeském muzeu v Českých Budějovicích. Začíná zde tradiční výstava, jejíž součástí budou drobná živá zvířata. Akce nabídne exponáty, které se vyskytují v různých světadílech. ČTK to řekl garant výstavy Zdeněk Kletečka.

"Orchideje se hlavně nachází v tropických oblastech," uvedl. Návštěvníci podle něj uvidí druhy rostlin, které dobře znají, ale výstava nabídne i raritní exponáty. "Jsou tu i poměrně vzácné druhy a ty pěstují skutečně už jen odborníci," řekl Kletečka. Výstava svou atmosférou připomíná prostředí tropického deštného pralesa. "Spojením atraktivních exotických rostlin a drobného zvířectva se podařilo připravit v prostorách Jihočeského muzea aranžmá, jenž zaujme návštěvníky nejen vizuálně, ale též jedinečnou vůní stovek květů," uvedl.

První výstava orchidejí se v Jihočeském muzeu konala v roce 2000. Přestože akce tehdy trvala pouhých pět dní, navštívilo ji přes 5000 lidí.

Orchideje jako první na jihu Čech pěstovala šlechta na zámcích Hluboká a v Nových Hradech. Podle zpráv pamětníků byla buquoyská - novohradská sbírka větší a rozmanitější. V roce 1986 se podařilo založit Jihočeské orchidejové centrum, které o šest let později uspořádalo první malou výstavu tilandsií a orchidejí a zorganizovalo několik přednášek. První větší výstavu uspořádal nástupnický Orchidea klub České Budějovice v roce 1998.

 

Autor: ČTK

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info