Ukrást vánoční stromek v lese není dobrý nápad. Zapáchají a mají ustříhané větve

Lesníci z Bílovic nad Svitavou vyrazili do lesa, aby uchránili jehličnaté stromky před krádežemi. Stříhají jim větve a stříkají zapáchajícím postřikem. Tradičně se z lesů v okolí Brna ztratí před Vánocemi desítky stromků.

Lesníci z Bílovického podlesí vyrazili do lesů ostříhávat stromky, aby nebyly tak pěkné a nelákaly zloděje. „Vytřihneme pár větví, abychom znehodnotili tvar té větve. Není to velké poškození, růstu stromku to nevadí,“ popsal vedoucí polesí Bílovice nad Svitavou Pavel Podlipný.

Jedlička v obýváku vonět nebude 

Vadit by to ale mělo případným zlodějům, alespoň na to lesníci vsázejí. Pokud je ani toto opatření nezastaví, bude je čekat nepříjemné překvapení doma. Místo vůně jehličí zápach speciálního postřiku. „Pokud se ten stromeček dostane do domácího prostředí, tak začne zapáchat. Určitě by něco takového nikdo nechtěl mít v obýváku,“ upozornil Podlipný.

Nejvíc lidé kradou jedličky. Ročně se z Bílovického polesí ztratí před Vánocemi desítky stromků. Několikrát se podařilo chytit zloděje přímo v lese. V takovém případě ho vánoční stromek stojí několikanásobně víc než ten, který by koupil. Za kradený stromek může dostat pokutu až 5000 korun. Naproti tomu za metrový smrk, který budou lesníci prodávat 16. a 17. prosince, zaplatí lidé 150 korun. 

V nejohroženějších lokalitách, například blízko silnice lesníci z Bílovic hlídkují a začnou montovat i fotopasti. Naopak například ve Valašském Meziříčí hlídkovat nemusejí. Vstup do lesů tam pro jistotu zakázali do 24. prosince úplně. 

 

Autor pes

zdroj: ČT24

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info