Češi plýtvají potravinami. Stačí, když jsou ošklivé
04.12.2017 | Denik.cz
V Česku ročně končí v odpadcích celkem 829 851 tun potravin, což je 6,4 procenta z celkové produkce. Jen domácnosti vyhodí 254 tisíc tun jídla. Každý třetí Čech vytřídí potravinu jen proto, že je nevzhledná.
Právě domácnosti mají na celkovém počtu vyhozených potravin největší podíl. Podle Centra pro výzkum veřejného mínění tvoří potravinový odpad zhruba 30 procent veškerého odpadu domácností. Na jednoho Čecha průměrně připadá 25 kilogramů vyhozených potravin ročně. Nejvíce se plýtvá pečivem, ovocem a zeleninou. Nezanedbatelnou položkou je i vyhozené maso.
„Podle statistik tvoří čtyři procenta nejčastěji vyhazovaných potravin maso. To znamená, že každý Čech vyhodí ročně kilogram masa. Celkové číslo za české domácnosti je pak alarmujících 10 165 tun masa vyhozených za jeden rok. Z celkového objemu vyhozených potravin putuje do popelnic přes 33 tisíc tun masa,“ upozornil Martin Prokop, autor projektu zfarmydomu.cz, jehož cílem je zamezit plýtvání potravinami a naučit spotřebitele zodpovědnému přístupu k potravinám.
Ročně jsou tak zbytečně zabity milióny zvířat. „Pokud by se hmotnost masa, které vyhodí jen české domácnosti, přepočítala na jateční váhu zvířat, Češi jich za jeden rok vyhodí do odpadků milióny. Ročně je tak zbytečně poraženo 5 082 500 dvoukilových kuřat nebo 101 650 stokilových prasat nebo 12 706 kusů osmisetkilového hovězího dobytka,“ upozornil Martin Prokop.
Jako nejčastější důvod k vyhození potravin uvádějí Češi to, že se zkazí. Problémem je ale to, že Češi nakupují víc jídla, než jsou schopni zkonzumovat. „Češi mají ve zvyku nakupovat velké množství jídla do zásoby. Dvě třetiny lidí nakoupí víc potravin, než plánovaly. Navíc pro pětinu Čechů není údaj ´spotřebujte do´ při nákupu potravin rozhodující. Lidé si tak často domů odnášejí potraviny, které jsou na hranici trvanlivosti a ty potom končí v odpadcích.
Šest z deseti Čechů si už někdy koupilo prošlé nebo zkažené potraviny. Polovina z nich je však nereklamuje. Jedním z dalších důvodů pro vyhození potravin je pro 34 procent Čechů jejich vzhled. V odpadcích tak končí potraviny, které nejsou ještě zkažené, jen nevypadají pěkně,“ řekl Martin Prokop.
Autor: Redakce
Další články v kategorii
- „Stříkáme víc, než smíme“. Zákazy pesticidů mají na polích opačný efekt (16.05.2024)
- Lesníci, vědci i zástupci ministerstev, ochrany přírody a obcí se shodli na vyváženém způsobu hospodaření ve Ždánickém lese a Chřibech (16.05.2024)
- Program Norských fondů dospěl do cíle, podpořil 165 projektů (16.05.2024)
- Myslivci: Vykázané kusy ulovené zvěře zřejmě neodpovídají realitě (16.05.2024)
- Prasat nakažených africkým morem na Liberecku přibývá, pásmo se opět rozšíří (16.05.2024)
- Klimatolog: Srážek je dost, sucho v posledních letech ovlivňují jiné faktory (16.05.2024)
- Lesy ČR po konci kůrovcové kalamity sníží zalesnění o pětinu na 14 000 hektarů (16.05.2024)
- Sršeň asijská je hrozbou pro včely i lidi, říká včelař a ekonom Oldřich Hájek (16.05.2024)
- Z jahod je luxusní zboží, kvůli mrazu prudce zdražily (16.05.2024)
- Počasí bude jako na houpačce (16.05.2024)