Myslivci už kvůli moru odlovili přes tisíc prasat

Africký prasečí mor zřejmě někdo zavlekl do zlínského regionu úmyslně. Myslí si to Krajská veterinární správa, která už podala trestní oznámení na neznámého pachatele. Tomu nebo těm, kdo za šíření nakažlivé nemoci zvířat stojí, hrozí odnětí svobody na jeden rok.

„Kriminalisté se případem intenzivně zabývají. Zjišťují, zda jde o úmyslné, či nedbalostní jednání. Mají několik vyšetřovacích verzí, které prověřují,“ uvedla policejní mluvčí Monika Kozumplíková.

Policisté v rámci vyšetřování oslovili jednotlivé myslivecké spolky a jejich hospodáře, kteří se budou postupně k jednotlivým případům vyjadřovat. Podobným případem se zatím kriminalisté ve Zlíně nikdy nezabývali.

Hejtman Jiří Čunek vyhlásil v souvislosti s africkým morem prasat ve Zlínském kraji stav nebezpečí. V okolí Zlína přibudou k pachovým ohradníkům také ohradníky elektrické. Ty vymezí prostor, do nějž budou mít lidé zákaz vstupu s domácími zvířaty, především se psy. Venčit je proto budou muset jinde, pokud nechtějí zaplatit pokutu až padesát tisíc korun.

Do krizové oblasti spadají katastrální území obcí Březová, Fryšták, Hrobice, Hvozdná, Lukov, Ostrata, Slušovice, Veselá, Lípa, Želechovice a Zlín. V těchto místech si lidé se psy na procházku do lesa nevyjdou.

„Zákaz vstupu do lesa se psy mi zase tak nevadí. Máme velkou zahradu, takže náš pes se vyběhá i tam. A když nemůžeme do lesa, půjdeme aspoň vedle po poli,“ zareagovala na situaci Zuzana Juráková, která bydlí ve Veselé.

Naopak Lucii Minaříkové by venčení psa podobné nařízení znepříjemnilo. Bydlí však Neubuzi, ta do kritické oblasti nespadá.

„Jsem ráda, že stav ohrožení nezasahuje až k nám. Psa venčím hlavně v lese, jenom tam se pořádně proběhne. Na zahradě to není ono. Nedovedu si představit, že bych tam s ním nesměla,“ prozradila.

Elektrické ploty během týdne

O zákazu vstupu do vymezených oblastí informují obyvatele také příslušné obce, a to na svých webových stránkách nebo prostřednictvím městského rozhlasu.

„Upozorňujeme občany především na to, aby dodržovali zákaz vstupu se zvířaty do lesa. Připravujeme i rozmístění informačních cedulí, ty bychom chtěli vyvěsit k cestám vedoucím do daného prostoru. Lidé by měli vědět, že porušení zákazu je trestáno pokutou,“ informoval mluvčí města Fryšták Pavel Nášel.

Podle něj lidé vnímají zákaz jako určité omezení, s odporem se však zatím nesetkal.

„Lidé to celkem chápou, nikdo není vyloženě proti. Ale pokud budou se psy chodit do centra města, měli by po nich i uklízet, abychom neměli problém ještě s hygienou,“ doplnil.

Elektrické ohradníky by se měly na zamořených místech objevit ještě tento týden. Sloužit budou k zadržení nakažených prasat, aby se mor nemohl rozšířit na větší území.

„Ploty by měly být především na dvou místech, a to u nemocnice na Vršavě a pak u Slušovic. Je to hra o čas, je důležité ohradníky postavit co nejdříve,“ sdělil předseda myslivecké komise Václav Obadal.

Stav nebezpečí má zaplatit stát

Pachové ohradníky nainstalované myslivci před dvěma týdny podle Obadala zabraly. U Klečůvky byla prý nalezena tři mrtvá prasata právě blízko ohradníku, který se zvířata bála překročit.

Veškerá opatření související s vyhlášením stavu nebezpečí budou stát až patnáct milionů korun. Ty by měl zaplatit stát, jak informoval hejtman Jiří Čunek.Státní veterinární správa evidovala k 1. srpnu celkem 123 nalezených uhynulých divokých prasat. Testy prokázaly africký mor u 72 kusů. Nepotvrdil se naopak u 40 testovaných případů.

Na výsledky vyšetření čeká 11 vzorků. V oblasti s intenzivním odlovem bylo uloveno 1008 divokých prasat. Nejvyšší počet ulovených divočáků je v okresech Kroměříž 245 kusů, Uherské Hradiště – 238 a Hodonín – 146. Žádný vzorek nebyl dosud pozitivní, s negativním výsledkem bylo 1006 vzorků.

MICHAELA KOLKOVÁ

JANA ZAVADILOVÁ

Autor: Redakce

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info