Ptačí chřipka se potvrdila u dalších pěti volně žijících ptáků

Veterináři potvrdili ptačí chřipku u dalších pěti volně žijících ptáků. Poprvé se vyskytla v Moravskoslezském kraji u labutě nalezené v Jilešovicích u Opavy. Další nálezy byly v jižních Čechách a v Olomouckém kraji. V Česku je zatím v chovech devět ohnisek nemoci. Dosud tak byla vysoce patogenní chřipka zjištěna u 22 uhynulých volně žijících ptáků, dohromady s chovy jich veterináři vyšetřili 374. Uvedla to Státní veterinární správa (SVS) na svém webu.

Kromě labutě v Jilešovicíh se dále ptačí chřipka prokázala u dvou labutí z Českých Budějovic a u labutě a divoké husy v Javorníku v Olomouckém kraji. Již dříve pak měli veterináři nálezy u ptactva na Náchodsku, v Olomouci, Praze, Kolíně, Hradci Králové nebo v Táboře.

Ptačí chřipka se v ČR objevila na začátku letošního roku zhruba po deseti letech. V Česku je v chovech zatím devět ohnisek, čtyři z nich jsou na jižní Moravě, jedno je ve Středočeském kraji, tři v jižních Čechách a jedno v Olomouckém kraji. Ohniska nemoci se vyhlašují pouze v případě, že se choroba najde v chovu. V případě nákazy u volně žijících ptáků se tak nevyhlašuje ani dozorové a ochranné pásmo, ve kterém jsou zvýšená preventivní opatření před rozšířením nákazy.

Chovatelé mohou dostat od státu za vybité kusy náhradu, musejí však o ni požádat do šesti týdnů od utracení zvířat.

Ptačí chřipka je rozšířena v mnoha evropských státech, včetně sousedního Slovenska. Virus typu H5N8 se snadno přenáší mezi ptáky, lidé se jím ale podle dosavadních poznatků nakazit nemohou.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info