Veterináři potvrdili třetí ohnisko ptačí chřipky na jižní Moravě

Praha - Veterináři dnes potvrdili třetí ohnisko ptačí chřipky, které se objevilo u domácího chovatele drůbeže v Ivančicích u Brna, v místní části Letkovice. Již předtím potvrdili nákazu v jednom malochovu a u volně žijících labutí právě v Ivančicích a také u drůbeže v Moravském Krumlově na Znojemsku. Kvůli vysoce patogenní chorobě, která se šíří hlavně trusem a kontaminovanou vodou mezi ptáky, musejí veterináři vybít stovky kusů slepic, kachen a další drůbeže. Postižení farmáři mohou žádat stát o odškodnění. S agresivní nemocí u volně žijících ptáků či v chovech se potýká už více než desítka evropských států, sousední země zpřísňují opatření pro chovatele.

Veterinární správa plánuje ještě dnes utratit zhruba desítku zvířat u chovatele v Letkovicích. Rozhodla také, že v Moravském Krumlově se musí zlikvidovat 800 kusů drůbeže, v okolí Ivančic asi tři stovky. Počty se můžou změnit podle nákazové situace.

Potvrdilo se také, že u prvních dvou chovů a u volně žijících uhynulých labutí na řece Jihlavě se jedná o typ ptačí chřipky H5N8, u nového ohniska jde o typ H5. Přenos na člověka je podle odborníků nepravděpodobný. Několik lidí, kteří přišli s nakaženými ptáky do kontaktu, je přesto pod dohledem hygieniků.

Už ve středu veterináři ohlásili nález dvou ohnisek na jižní Moravě, desítky kusů drůbeže již porazili, část zvířat uhynula. Další opatření se v následujících týdnech týkají chovů v takzvaném ochranném pásmu a v pásmu dozoru, která dnes stanovili v Ivančicích a Moravském Krumlově. Ve vytyčených pásmech se nachází zhruba 150.000 kusů drůbeže, jedná se pouze o malá hospodářství. Vzhledem k nálezu třetího ohniska v Letkovicích se však pásma brzo rozšíří.

V různých evropských zemích zasáhla ptačí chřipka s různou intenzitou, podle odborníků tedy bylo jen otázkou času, kdy se potvrdí i v Česku. Farmáři můžou za poraženou drůbež kvůli ptačí chřipce žádat o odškodnění stát. Na letošní rok má ministerstvo zemědělství vyhrazeno na tyto účely 31,3 milionu korun. Chovatelé ale musí zažádat o náhradu do šesti týdnů od utracení nebo porážky drůbeže.

Před desetiletím vyplatil stát jako náhradu 50 milionů korun. Kvůli třem ohniskům ptačí chřipky bylo tehdy vybito více než 171.000 kusů drůbeže ve velkochovech a více než 1900 kusů domácí drůbeže.

Také Slovensko zaznamenalo třetí výskyt ptačí chřipky, virus H5 byl potvrzen u volně žijících labutí nedaleko Komárna. Tento týden Bratislava oznámila výskyt ptačí chřipky u kachen v zoologické zahradě v Košicích, na konci loňského roku byl virus prokázán i v soukromém malochovu v Bratislavě.

Rakouské úřady se dnes v souvislosti s potvrzením výskytu ptačí chřipky v Česku a na Slovensku rozhodly zpřísnit preventivní opatření proti šíření nemoci v chovech drůbeže. Dosud zvláštní opatření platila jen v postižených oblastech na západě Rakouska, úřady je ale nyní rozšířily na celou zemi. Rakouští chovatelé budou muset mít drůbež jen v uzavřených prostorech, pitnou vodu jim nesmějí dodávat z otevřených zdrojů v přírodě a důkladnější musí být i dezinfekce.

V severoněmeckém Schwerinu zase kvůli ptačí chřipce uzavřeli místní zoologickou zahradu. Vysoce agresivní kmen viru H5N8 našli u husy sněžní, kterou v zoo chovali. Německo se potýká s ptačí chřipkou od loňského listopadu. V zemi kvůli ní vybili už kolem čtvrt milionu ptáků.

Také francouzské úřady dnes ve snaze zastavit šíření viru ptačí chřipky začaly k nelibosti místních chovatelů hromadně likvidovat kachny a husy chované ve výbězích. Již zabily více než 300.000 kusů v oblastech napadených virem, stejný osud postupně z preventivních důvodů potká dalších nejméně 700.000 ptáků.

Ptačí chřipka se v EU v posledních měsících vyskytla mimo jiné na farmách v Británii, Německu, Rakousku, Nizozemsku, Francii, Polsku, Maďarsku nebo v Chorvatsku. Koncem loňského roku také výskyt této nemoci ohlásilo Slovensko, Bulharsko nebo Irsko. Tento týden se k nim přiřadilo i Česko.

 

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info