Ptačí chřipka je po 10 letech v Čechách, veterináři potvrzují nebezpečný typ H5

K aktuální situaci se ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) vyjádří dopoledne na tiskové konferenci. Na konci loňského roku ohlásilo první výskyt ptačí chřipky na svém území Slovensko.V Ivančicích na Brněnsku ptačí chřipka postihla 20 kusů drůbeže, už je utracená. V Moravském Krumlově na Znojemsku čeká utracení sto kusů drůbeže v zahrádkářské kolonii. V obou případech jde o izolované malochovy, říká ředitel jihomoravské krajské veterinární správy Jaroslav Salava.

Kolem obou postižených malochovů vznikne tříkilometrové ochranné pásmo a desetikilometrové dozorové pásmo. Potvrzen byl vysoce patogenní typ H5, který ale není nebezpečný pro lidi.

Ptačí chřipka se v Česku objevila téměř po deseti letech. Na konci loňského roku ohlásilo první výskyt ptačí chřipky na svém území Slovensko.

Státní veterinární správa potvrdila výskyt ptačí chřipky u labutí na Znojemsku a ve dvou chovech drůbeže. Úhyn byl zaznamenán v Moravském Krumlově na Znojemsku a v Ivančicích u Brna. České televizi to řekl ústřední ředitel Státní veterinární správy Zbyněk Semerád. Potvrzen byl vysoce patogenní typ H5, který ale podle Semeráda není nebezpečný pro lidi. Vysoce patogenní ptačí chřipka se v Česku objevila téměř po deseti letech.Ptačí chřipka se v posledních měsících objevila také na farmách v Německu, Rakousku, Nizozemsku, Francii, Polsku, Maďarsku a Chorvatsku. Virus této choroby se poprvé objevil v Hongkongu v roce 1997. Od té doby se rozšířil mezi drůbeží zpočátku hlavně v Asii a později po celém světě. 

*Ptačí chřipka je virové onemocnění zvířat, zejména ptáků, ale vyskytla se už i u prasat, psů a koček.*Z třicítky druhů virů ptačí chřipky jsou často smrtelné viry H5 a H7 - zvířata mají dýchací potíže, trpí ztrátou chuti a hynou do dvou dnů. Postižená hejna se likvidují.*Ptačí chřipku, která je známa již od 19. století jako ptačí mor, způsobují chřipkové viry typu A. Zvláště nebezpečný podtyp viru (označovaný jako H5N1) byl poprvé zaznamenán ve Skotsku v roce 1951. V Česku se první případ chřipky viru H5N1 objevil v roce 2006 u labutě nalezené nedaleko Hluboké nad Vltavou. Od té doby se v tuzemsku vir H5N1 u ptactva vyskytl několikrát. Poslední případ vysoce patogenní ptačí chřipky byl v Česku zjištěn v roce 2007.*Na člověka se virus přenáší jen zřídka, má pak ale vysokou úmrtnost - nepřežije více než polovina nakažených. Příznaky u lidí jsou podobné jako u klasické chřipky, mohou se ale objevit i příznaky méně časté: zánět spojivek, zápal plic či ztížené dýchání.*Lidé se ptačí chřipkou mohou nakazit přímým kontaktem s infikovaným ptákem. Největší riziko hrozí při zabíjení drůbeže, jejím škubání a při dalším zpracování masa.*Podle zatím posledních údajů Světové zdravotnické organizace (WHO) zemřelo ve světě od roku 2003 na ptačí chřipku typu H5N1 přes 450 lidí z asi 860 případů osob, které se virem nakazily. Nejvíce osob zemřelo v Indonésii (167) a v Egyptě (119). 

Autor: ČTK

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info