Poptávka po vánočním perníku z Pardubic roste
02.12.2015 | FinančníNoviny.cz
Letošní zájem o zdobené perníky z Pardubic je větší než v předchozích letech. Od října se ve výrobnách pečou zasněžené betlémy, svícny nebo chaloupky. Výroba skončí těsně před vánočními svátky. ČTK to zjistila u majitelů firem.
"Je znát, že recese je za námi. Lidé i firmy víc utrácejí," řekl Josef Novotný, majitel společnosti Perník Novotný. Vánoční perník je podle něj zdobený převážně bílou polevou, aby lépe vynikl kontrast zlatavě hnědého perníku s iluzí sněhu. Postavy čerta, Mikuláše a anděla jsou naopak barevné, což oceňují především děti, dodal Novotný.
"Letos opravdu zakázky narostly do větších dimenzí. Lidé se asi vrací ke zboží, které nenajdou v marketech, chtějí něco typicky českého," řekla majitelka firmy JaJa Pardubice Jaroslava Janurová.
Betlémové sestavy na zakázku často zabírají polovinu stolu, ale jsou i mnohem větší. Cukrářky se jimi zabývají mnoho dní. U perníkáře Pavla Janoše na zasněžené krajině s ovečkami, lesem či dětmi, které staví sněhuláka, pracovalo dokonce pět lidí.
"Je tam hodně prvků, trvá, než se betlém poskládá, a celý musí dostatečně zaschnout. Betlém vezeme do jednoho z pražských hotelů jako vánoční dekoraci," řekl Janoš.
Zatímco v Janošově dílně chystají zejména svícny a stromečky a oblíbená je i zasněžená perníková pohlednice s Kunětickou horou či pardubickým zámkem, v ostatních výrobnách jdou na odbyt hlavně chaloupky různých velikostí. Minimálně z poloviny je vánoční výroba určená pro firmy, které perníčky obdarovávají své zaměstnance nebo klienty.
"Už bychom rádi vymýšleli nové věci, ale o chaloupky od nejmenších po největší je největší zájem," řekla Janurová.
Pardubický perník obdržel v únoru 2008 od Evropské komise ochrannou známku pro potravinářské výrobky, která jej má chránit před napodobeninami z Česka nebo jiné země. V Česku má tuto známku 33 výrobků, například Valašský frgál, Hořické trubičky nebo Olomoucké tvarůžky.
Autor: ČTK
Další články v kategorii
- Udělejme z krmení zvěře vánoční zvyk, který opravdu pomůže (23.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Proč jedle neopadá a smrk je historicky králem českých Vánoc? (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Babiš vloží Agrofert do fondu RSVP Trust (23.12.2025)
- Tento legendární stroj měnil venkov: Příběh nejrozšířenějšího traktoru Evropy (23.12.2025)
- Souhrn událostí uplynulého dne 22. 12. 2025 (23.12.2025)

Tweet



