Hřibovité houby mohou být toxické, varují mykologové
10.11.2015 | Denik.cz
Přestože houbařská sezóna, která letos houbařům příliš nepřála, končí, stále ještě mohou lidé v lesích nacházet spoustu druhů jedlých hub.
A právě před sběrem hlavně hřibovitých hub v tomto období varují zkušení mykologové.„Ojediněle se ještě v lesích dají najít i hřibovité houby, ale musím varovat před jejich sběrem," řekl předseda Mykologického klubu Slavkovský les Jiří Pošmura. „Některé, hlavně na okrajích lesa a cestách, jsou několikrát přemrzlé. Opětovným přemrznutím v nich vznikají zdraví škodlivé látky," uvedl Pošmura. V takových houbách vznikají toxické látky, dochází ke kvašení cukrů, rozkladu bílkovin, a houba se tak stává zdravotně závadnou.
A jak ne tak zkušení houbaři poznají, že je houba přemrzlá? Houby jsou celkově zavadlé, barvy jsou vybledlé a okraje nahnilé. Konzumace takových hub může způsobit lehčí otravu, především pak zažívací potíže.Houbaři ale zoufat nemusí, v lesích toho ještě roste dost. „Zkušenější houbaři se radují z podzimních hub a nacházejí čirůvku dvoubarvou, havelku, strmělku, mlženku," přiblížil Jiří Pošmura s tím, že lze najít i hlívu ústřičnou, které také mrazíky neuškodí. „V lese, kde je tepleji, se dají nalézt ojediněle i kotrče, což je velmi oblíbená houba."
Ne všude v republice ale mají houbaři takové štěstí jako na západě Čech. „Sucha se na houbařské sezóně výrazně podepsala a jsou místa v republice, kde se do dnešního dne podhoubí nevzpamatovalo a houby zkrátka nerostou. My na západě jsme měli poněkud štěstí na vyšší vlhkost a to prospělo k obnově zaschlého podhoubí," dodal mykolog Jiří Pošmura.
Autor: Jana Bežáková
Další články v kategorii
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Udělejme z krmení zvěře vánoční zvyk, který opravdu pomůže (23.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Proč jedle neopadá a smrk je historicky králem českých Vánoc? (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Babiš vloží Agrofert do fondu RSVP Trust (23.12.2025)

Tweet



