Kontroly stále nacházejí nutriční chyby v nemocniční stravě
09.11.2015 | ČT 24
Mnoho nemocnic a dalších zdravotnických zařízení má ve stravování stále mezery. Nová vlna kontrol kvality jídla ukázala, že v některých zařízeních podávané porce neobsahují dostatek živin. Podle hlavního hygienika se přitom nutričně nesprávná strava promítá do zdraví pacientů. Ministerstvo zdravotnictví proto už nařídilo další inspekce.
V jídelníčcích nemocnic a zařízení sociálních služeb podle hygieniků nejčastěji chybí ovoce, zelenina nebo bílkoviny. Jsou bohužel zařízení, kde jsme nacházeli nevyváženou stravu, nadměrný příjem soli, nízkou pestrost, dokonce v některých případech i nízkou energetickou úroveň,“ uvedl hlavní hygienik Vladimír Valenta.
Kontroly proto budou probíhat během celého listopadu. Posléze chtějí hygienici s jednotlivými nemocnicemi situaci řešit.
Peníze na jídlo pro pacienty dávají nemocnice ze svých rozpočtů, v jednotlivých zařízeních se proto liší. Nejvyšší částky platí zpravidla ve velkých městech. Česká televize oslovila 22 menších i fakultních nemocnic s dotazy na jejich výdaje na stravování.
Tři z nich si nechávají jídlo vařit od soukromých firem a platí za něj 110 až 149 korun. Vlastní personál tak potřebují jenom k rozvážení po odděleních a pokojích. Ostatní mají své kuchyně, kde se cena určená na nákup potravin na snídani, oběd a večeři pohybuje mezi padesáti čtyřmi až osmdesáti třemi korunami.
Většina zařízení za tyto peníze pořizuje i nápoje a svačiny. Nemocnice navíc počítají i výdaje spojené s přípravou jídel – mzdy kuchařů a pomocného personálu i energie. Celodenní strava pro pacienty zahrnující i tuto částku se dostává až na 170 korun.
Další články v kategorii
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Udělejme z krmení zvěře vánoční zvyk, který opravdu pomůže (23.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Proč jedle neopadá a smrk je historicky králem českých Vánoc? (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Babiš vloží Agrofert do fondu RSVP Trust (23.12.2025)

Tweet



