Pančovaný med. Používají se barviva nebo cukr
06.10.2015 | Denik.cz
„Mezi vším hmyzem zaslouží včely právem první místo a největší obdiv, neboť jsou stvořeny pouze pro lidi," napsal před dvěma tisíci lety římský básník Plinius, který se rozplýval nad pilností včel a nad jejich produkty. Po dvou miléniích si ale zákazník někdy láme hlavu, jestli sklenice, kterou si přinesl domů z obchodu, neobsahuje zfalšovaný med. Nutno podotknout, že včely v tom jsou nevinně, vždy vyrobí čistý přírodní materiál, když jim k tomu dá člověk patřičné podmínky.
Právě med je jednou z nejčastěji falšovaných komodit. Státní zemědělská a potravinářská inspekce uvádí, že v medu nachází diastázu rostlinného původu, tedy enzym, který se ve včelím medu nikdy nevyskytuje. Jestliže tam je, ukazuje to, že aspoň část medu obsahuje lacinou náhražku. Podobně nepoctivci med přibarvují nebo do něj přidávají cukr či cukerný sirup. Inspektoři loni zkontrolovali asi stovku vzorků, přičemž u poloviny z nich našli nějaké závady.
Falšování potravin přitom není jenom útok na peněženku spotřebitelů. „Jde o významný problém, na který v důsledku doplácejí spotřebitelé, kteří platí za něco, co neočekávají a nechtějí. Tento problém má však také významný negativní dopad i na korektní podnikatelské prostředí," uvedl před časem ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL).
Kvalita? Jde především o původ
Češi nejsou zrovna rekordmani v konzumaci medu. Ročně ho v průměru spotřebují asi 0,8 kilogramu. Jen pro srovnání: Němci spotřebují dva a Rakušané 1,4 kilogramu. Jak si ale kvalitní med vybrat? „Nejde jen o zemi, kde byl med stočen do sklenic, ale o jeho faktický původ. Medy, na kterých je konkrétní adresa včelaře, patří vždy k těm nejlepším," poradila například vedoucí chemické laboratoře Výzkumného ústavu včelařského v Dole Hana Vinšová.
Manažerka jakosti ze stejného ústavu Marcela Vořechovská zase upozorňuje, že opravdu kvalitní med se musí projevit i na jeho ceně. „Rádi bychom české spotřebitele naučili, že s medem je to podobné jako s vínem. Všechny produkty musí vyhovovat předpisům, ale jsou vína s přívlastkem, která míří kvalitativně výše. A mají také odpovídající vyšší cenu," doplnila.
Po letech útlumu se Češi ke včelařství vracejí. Ještě v roce 2008 bylo v České republice evidováno 45,6 tisíce včelařů. Loni už bylo toto číslo o osm tisíc vyšší, takže se dostalo nad úroveň roku 2002. Chovatelům ale na přelomu roku varroáza zdecimovala včelstva, přičemž podle místopředsedy Českého svazu včelařů Jaroslava Hrabáka uhynulo kolem 30 procent včelstev.
Cena medu letos vzrostla asi o 20 procent, ale kupodivu na to neměl vliv útok roztočů. „Může za to nedostatek medu na trhu v předešlých dvou sezonách. Medu bylo málo celosvětově," doplnil s tím, že v současné době lze kilo medu pořídit asi za 150 korun. Ještě nedávno stálo 120 až 130 korun.
Autor: Vilém Janouš
Další články v kategorii
- Řečtí zemědělci se po vánoční pauze vrací k blokádám silnic a přechodů (28.12.2025)
- Česko chce flexibilitu v zemědělské politice. Může to být ale dvojsečné (27.12.2025)
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Udělejme z krmení zvěře vánoční zvyk, který opravdu pomůže (23.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Proč jedle neopadá a smrk je historicky králem českých Vánoc? (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)

Tweet



