Ruské embargo sráží výkupní ceny jablek a zeleniny o desítky procent

Embargo na dovoz některých potravin do Ruska se v Česku projevilo především propadem výkupních cen letních jablek a zeleniny. Obchodní řetězce dnes za jablka nabízejí zhruba polovinu toho, co před rokem. Nákupní ceny zeleniny klesly po vyhlášení embarga podle zelinářů o 30 až 50 procent. Z českých potravinářů pocítila dopad sankcí především největší mlékárna Madeta, která v jejich důsledku musela omezit výrobu, vyplývá z ankety ČTK.

Zatímco před rokem dosahovala výkupní cena letních jablek zhruba 12 korun, letos je poptávková cena řetězců asi 6,20 Kč za kilogram. Jablka z Polska, které je jejich největším pěstitelem v Evropě, jsou nyní nabízena tuzemských obchodníkům za 4,60 bez dopravy, i s dopravou se pak jejich cena pohybuje mezi šesti a sedmi korunami, řekl mluvčí ministerstva zemědělství (MZe) Hynek Jordán.

Obchodní řetězce využívají situace a srážejí podle Jordána výkupní ceny i u zpracovaných výrobků minimálně o pětinu. Například výrobce jablečného džusu, který za pět litrů nápoje dostával od obchodníka normálně 79 korun, dnes dostane maximálně 59 Kč.

„Poláci ihned po vyhlášení embarga začali lifrovat loňská jablka za v uvozovkách téměř nulové ceny, aby se jich zbavily," uvedl předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík. Sklízet a vyvážet jablka za nízké ceny začali také producenti z další ovocnářské velmoci, Itálie. „Ceny samozřejmě spadly všem, nejen českým ovocnářům, ale pěstitelům v celé Evropě," podotkl Ludvík.

Nákupní ceny zeleniny po vyhlášení ruského embarga klesly podle českých zelinářů o 30 až 50 procent. Na tuzemský trh se tlačí zelenina, která měla směřovat do Ruska. Zelináři přetlak začali pociťovat i při sklizni. Podle předsedy Zelinářské unie Čech a Moravy Jaroslava Zemana se musela část úrody zaorat. Zatím jde podle něj o 15 hektarů, číslo se však může zvýšit.

Madeta musela omezit výrobu

Jihočeská Madeta prodala část zboží určeného pro Rusko na tuzemském trhu. Některé produkty s etiketami v azbuce musela nabídnout do svých podnikových prodejen. Madeta nabízí do Ruska značnou část své produkce. Kvůli sankcím proto musela omezit výrobu, což se dotklo především podniku v Českém Krumlově. Tam se vyrábí sýr Niva, který je v Rusku velmi oblíbený a měsíčně ho tam Madeta prodala 60 tun.

Propad cen může způsobit až miliardové škody

Veškerý dovoz masa, ryb, mléka, mléčných výrobků, ovoce a zeleniny z EU, USA a z několika dalších západních zemí zakázala Moskva začátkem srpna. Reagovala tak na západní sankce uvalené kvůli krizi na Ukrajině na vybrané ruské podniky, činitele a některá odvětví ruské ekonomiky. Podle odhadu ministerstva zemědělství přijdou tuzemští vývozci zemědělských a potravinářských produktů přímo na tržbách o 250 až 300 milionů Kč. Propad cen v důsledku přetlaku zboží na unijním trhu jim může podle Potravinářské komory způsobit až miliardové škody.

Podle materiálu vládní skupiny k sankcím zveřejněném na konci srpna tuzemští ovocnáři a zelináři přijdou v souvislosti s ruskými sankcemi na tržbách z letošní sklizně o 590 milionů až 1,42 miliardy korun. Propad cen se dotkne zhruba 900 pěstitelů jablek a 470 pěstitelů zeleniny.

EK na konci srpna mimořádně uvolnila zhruba 125 milionů eur (téměř 3,5 miliardy korun) na pomoc pěstitelům ovoce a zeleniny v EU. Podpoří tak pěstitele téměř 20 druhů ovoce a zeleniny, které podléhají rychlé zkáze. Podpora bude poskytnuta prostřednictvím odkupů i odškodněním za předčasné nebo naopak pozdní sklizně.

Autor: ČTK

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info