Do Ruska dál proudí polská jablka, převlékla se za běloruská

Polské pěstitele jablek ruský zákaz dovozu potravin z Evropské unie nezasáhl. Na velice důležitý ruský trh, kam vyváží ovoce v obřím množství, si našli cestu přes Bělorusko. Východní soused Polska se totiž nepřipojil k ruské politice vůči Ukrajině a Západu a může na tom politicky i ekonomicky vydělat.

„Tiráky s jablky z okolí Lublinu pro ruské supermarkety dojedou do Běloruska, tam jsou jablka přeložena do neoznačených přepravek a za dva tři dny už jsou v obchodech v Petrohradu nebo Moskvě,“ uvedl Tomasz Molga z polského internetového serveru naTemat.pl.

„Běloruský kanál funguje, a to zcela legálně,“ doplnil Damian Wegrzyn z firmy Tomrol,exportující už mnoho let polské potravin do Ruska. „Jablko je jablko, a na jaké jabloni vyrostlo, už nikdo nezjistí,“ dodal.

Bělorusko, přestože má společně s Ruskem a Kazachstánem celní unii, se totiž k ruskému embargu na dovoz západních potravin nepřipojilo. „Minsk oficiálně prohlásil, že dovozu z EU nebudou činěny žádné problémy,“ řekl MF DNES český velvyslanec Milan Ekert.

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko totiž dává najevo, že embargo vyhlášené Ruskem na dovoz ze Západu je „jeho problém“. „Je třeba si uvědomit, že oni uzavřeli svůj trh, ale my jsme závazek uzavřít vnitřní trh nepřijali. Můžeme dovážet věci z libovolného místa na planetě,“ prohlásil.Platí to nejen u jablek. Bělorusko tvrdí, že čistý reexport západních potravin do Ruska nebude povolovat. „Oficiálně se tu takový postup označuje běloruskými úřady jako velmi problematický,“ poznamenal západní diplomat působící v Minsku. „Ale neoficiálně...“

A hned přidal návod. „Je třeba dovézt, zpracovat a prodávat dál,“ vyzval. Současně ale varoval, že je třeba dávat si pozor, aby to nebilo příliš doočía Rusové se nenaštvali, že se „chováme v rozporu s jejich politikou“.

V praxi to může znamenat, že v případě dlouhodobějšího trvání embarga na dovoz západních potravin se Bělorusko může stát jak reexportérem, tak zpracovatelem. Například když doveze americká kuřata, rozporcuje je, či jinak zpracuje a už s běloruským označením vyveze na ruský trh.

Ceny jablek se v Rusku zvýšily už o polovinu

Je však otázkou, zda to bude pro Rusko přijatelné. „Celní unie s Ruskem se v situaci, kdy ani Bělorusko, ani Kazachstán nesdílí ruské embargo na dovoz západních potravin, otřásá v základech,“ podotkla západní diplomat.

Lukašenko se navíc už od počátku ukrajinské krize chová velice nezávisle na Moskvě. Na rozdíl od Putina uznal „popřevratovou“ vládu v Kyjevu, nepodpořil ruskou anexi Krymu a snaží ve vystupovat jako prostředník nejen mezi Ruskem a Ukrajinou, ale i Ruskem a Západem.

Proto se Minsk nebrání ani přímým rozhovorům s Varšavou, ani dovozu a zpracování polských potravin určených původně pro ruský trh.

Ve čtvrtek dorazí do Minsku polský vicepremiér a ministr zemědělství Marek Sawicki. Oficiálně chce Bělorusům nabídnout „polské potraviny, ty nejlepší na světě“. Polský veřejnoprávní rozhlas však míní, že hlavním cílem je dohoda o tom, jak obcházet ruské sankce. „Je to šance pro polské zemědělce, protože nelze vyloučit reexport. My vyvezeme do Běloruska, oni to přebalí a pošlou do Ruska,“ popsala profesorka Katarzana Duczkowska.

Pro Rusko může být reimport potravin přes Bělorusko záchranou tváře. Embargem na západní potraviny se totiž „střelilo do vlastní nohy“. Velkou část potravin totiž dováží a například ceny jablek se kvůli zákazu dovozu ze Západu zvýšily už o polovinu. Kritická může být brzy situace například v kaliningradské enklávě Ruska, která dovážela polovinu potravin ze zahraničí, hlavně z Polska.

Autor:Luboš Palata

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info