Boj s černým trhem: víno, které neprojde kontrolou, musí prodejce vylít

Odhalení skutečného původu hroznů je podle vinařů cesta, jak účinně bojovat s černým trhem s vínem. Ministerstvo zemědělství chce proto zpřísnit dohled nad veškerou přepravou a dovozem tohoto nápoje i původní suroviny do České republiky. Zároveň připravuje zpřísnění pokut a lepší spolupráci mezi Celní správou a Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí.

Jedním z prvních opatření, kteří podvodní obchodníci s vínem pocítí, je zničení zboží, které nevyhoví při kontrole. „Pokud inspektoři odhalí pančované víno, mohou přikázat jeho likvidaci. Nepoctiví výrobci už nemohou spoléhat na to, že zpracováním vína na ocet nebo líh získají aspoň částečný zisk. Naopak, budou muset zaplatit náklady na likvidaci," uvedl ministr zemědělství Marián Jurečka. Novela už čeká jen na podpis prezidenta.

Potravinářská inspekce je připravená ji hned poté zavést do praxe a souhlasí s tím, že falšovaného vína přibývá. „Z výsledků kontrol vyplývá, že situaci na trhu s vínem nelze podcenit. Opatření, která připravuje ministerstvo, by měla pomoct tyto problémy zlepšit," komentoval mluvčí inspekce Pavel Kopřiva. Při kontrolách loni nevyhověla více než třetina prověřovaných vzorků vín.

Podle člena Vinařské asociace Libora Průdka by se úřady měly více zaměřit na prověřování původu vína a hroznů. „Značná část vína z dovozu je nekvalitní a většinou ani ne odrůdová. Jako země původu se uvádí jen Evropská unie a pod to se schová cokoli. Prohřešky jdou na vrub vinařů, ale ti sami často nemají jistotu, odkud hrozny pocházejí a při nákupu neodhalí, že je něco špatně," poznamenal vinař.

V červnu inspekce odhalila více než 500 lahví vína, které obsahovaly zakázaný glycerol. Společnost Víno Mikulov prohřešek vysvětlila tím, že víno nakoupila od slovenského dodavatele. „Nechceme dále podstupovat podobné riziko. Proto pořídíme do naší akreditované laboratoře speciální přístroj, který umožní podobnou situaci předem vyloučit," uvedl jednatel společnosti Bohemia Sekt Ondřej Beránek, pod který Víno Mikulov patří.

Minulý týden Krajský soud v Brně potvrdil pokutu milion korun, kterou potravinářská inspekce udělila v roce 2012 Českým vinařským závodům. „Firma označila na etiketě zemi původu Česká republika, ačkoli původ hroznů, z nichž byla tato vína vyrobena, je neznámý," uvedl Kopřiva.

Vedení Jihomoravského kraje, na jehož území se nachází devadesát procent vinohradů v zemi, chce z padělání vína udělat trestný čin. Novelu chce zpracovat přes prázdniny a hlasovat o ní bude zářijové zastupitelstvo. „Jihomoravská vína vozí ceny z celého světa, mezi lidmi jsou oblíbená a my nechceme, aby to kazili podnikavci, kteří je upravují, falšují a vydávají je za domácí," poznamenal hejtman Michal Hašek.

Autor: Petra Kozlanská

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info