Pranýřované potraviny Čechy zajímají. Teď míří na Twitter

Téměř tři miliony návštěvníků za dva roky. Tak si vede portál Potraviny na pranýři, kam Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) umisťuje informace o problematických potravinách. Lidé se o kvalitu toho, co jedí, zajímají čím dál víc. A SZPI jim jde vstříc: Potraviny na pranýři tak mimo web expandovaly i na Facebook, do chytrých telefonů a nově i na Twitter.

Plesnivé salámy, prošlé a přebalené sýry, pančované víno. Před dvěma lety se rozhodla SZPI nenechávat si podobné prohřešky z českých obchodů jen pro sebe a společně s ministerstvem zemědělství spustila webový portál Potraviny na pranýři. "Je důležitý hlavně proto, že se z něj spotřebitelé dozvědí detailní údaje o zjištěných pochybeních. U každé závadné potraviny je zveřejněn název, výrobce, místo prodeje, výrobní šarže a typ pochybení," uvedl ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Právě podrobné informace o výrobku byly hlavně zpočátku trnem v oku výrobcům a prodejcům. Nelíbilo se jim, že jejich jméno může figurovat i u výrobku, za jehož závadnost nejsou zodpovědní. Pokud někdo prodává falšovanou potravinu, je na internetovém pranýři uveden, i když jde o chybu výrobce. A naopak poctivý výrobce může doplatit na špatné skladování nebo přelepování data spotřeby, které má na svědomí obchodník.

Web Potraviny na pranýři za dva roky svého fungování zveřejnil 1635 problematických potravin. Zachycené výrobky se dělí do tří kategorií:

nejakostní - zdraví nijak neškodí, jde spíše o nedostatky v chuti nebo vzhledu. Příkladem je třeba špatně zmrazená a znovu rozmražená zelenina. Celkem bylo zachyceno 380 nejakostních potravin.

falšované - často to je špatné informování o složení výrobku na jeho obalu nebo přímo snaha zákazníka ošidit. Celkem bylo zachyceno 494 falšovaných potravin.

nebezpečné – výrobky překračující povolení limity určitých látek nebo i plesnivé potraviny. Celkem bylo zachyceno 761 nebezpečných potravin.

Zdroj: SZPI

Navzdory výhradám web u lidí zabodoval. Za první den provozu ho navštívilo 200 tisíc lidí, kteří zobrazili téměř 4 miliony stránek. A díky úspěchu pronikla služba do virtuálního světa ještě hlouběji: svůj profil už má na Facebooku i Twitteru. "Zřízení účtu na Twitteru považujeme za další logický krok, kterým vycházíme vstříc zejména mladším spotřebitelům, jež upřednostňují méně formální typ komunikace na sociálních sítích," řekl ústřední ředitel SZPI Martin Klanica. Podle dat sociologického výzkumu představují lidé do 25 let významnou část tzv. rizikových spotřebitelů, kteří vědomě rezignují na jakost a částečně i bezpečnost potravin.

Kontrolorem může být každý

SZPI se navíc loni na podzim rozhodla do "kontrol" českých obchodů zapojit i zákazníky. Díky mobilní aplikaci může kdokoliv problematickou potravinu přímo v obchodě vyfotit a odeslat inspektorům. "Pokud nám spotřebitel pošle fotku zároveň s doprovodnými údaji, v nejkratší možné době provozovnu prověříme," vysvětlil mluvčí SZPI Pavel Kopřiva. Aplikaci už má ve svých telefonech přes 27 tisíc uživatelů.

Aplikaci odedneška doplňuje nová funkce, díky níž si mohou zájemci na svých mobilních telefonech a tabletech zobrazit na interaktivní mapě provozovny ve svém okolí, kde SZPI zjistila prodej závadných potravin.

Kde najít Potraviny na pranýři?

"Jen informovaný spotřebitel se může kvalifikovaně rozhodovat, a tento portál při rozhodování pomáhá velmi šikovným způsobem. SZPI je opravdu otevřeným úřadem, čehož je důkazem samotný portál Potraviny na pranýři a novinky, které zavádí. Důležitá je hlavně přehlednost pro spotřebitele," zhodnotil vedoucí právního oddělení časopisu dTest Lukáš Zelený. "Mně se z těch novinek líbí zveřejňování i pozitivních výsledků kontrol. My jsme si zvykli, že je všechno negativní, ale ono je velmi dobré nejen zmínit, který výrobce nebo restaurace vyrábí nebezpečné potraviny, ale i ty kvalitní, a je tam všechno v pořádku," dodala přednostka Ústavu hygieny a technologie masa VFU Brno Iva Steinhauserová.      

Pranýřovat se budou i restaurace

Kromě novinek Potravin na pranýři dnes v Brně SZPI spolu s ministrem zemědělství představili i novelu zákona o potravinách, kterou letos v květnu schválili poslanci. Právě SZPI norma dává větší pravomoci, než dosud. Inspektoři tak nově budou moci kontrolovat i restaurace, kam dosud směla jen hygiena.

Novela rovněž umožní SZPI rychleji reagovat v případě krizových situací, jako byla třeba metanolová kauza. Zákon například dovolí, aby inspektoři zastavili prodej výrobků v případě, že jsou nejakostní nebo klamavě označené. Zpřísnit by se měly taky pokuty za nedodržení požadavků na bezpečnost potravin, sankce by se nově mohly vyšplhat až k 50 milionům korun.

Obecně si ale podle odborníků stojí tuzemské výrobky vysoko. "Určitě se kvalita výrobků zvýšila a zvyšuje. Čeští výrobci produkují kvalitní potraviny a spousta spotřebitelů začíná znovu vyhledávat české potraviny. Ne všechny výrobky máme samozřejmě kvalitní, ale naprostá většina českých výrobků kvalitní je," uzavřela Steinhauserová.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info