Bezpečnost potravin: Jádro problému. Vztah jakosti a ceny

V České republice není problém s bezpečností potravin, ale s jejich jakostí. Tak lze dešifrovat poselství, které veřejnosti poslali účastnicí nedávné konference Retail Summit. Ta se totiž zabývala i kvalitou potravin z hlediska všech zainteresovaných – tedy obchodu, výroby, sdružení spotřebitelů 
a kontrolních orgánů.

Kontroloři v akci

„Naše výsledky za celých těch dvacet let co jsem u inspekce naznačují, že u výrobců problémů až tak mnoho není. Ty se mnohem více objevují v oblasti maloobchodu. U výrobců dosahuje podíl nevyhovujících potravin pět až sedm procent, u obchodníků však až 22 procent," řekl 
k tomu Jindřich Pokora, ředitel odboru kontroly Státní zemědělské a potravinář
ské inspekce.

Inspekce si vybírá kontrolované subjekty na základě rozboru rizika. Kritéria jsou pro výrobce i obchodníky shodná. „Česká republika není popelnicí Evropy. Naše statistiky ukazují, že každý rok se na trhu objeví jen zhruba půl procenta potravin škodlivých pro lidské zdraví," tvrdí Jindřich Pokora. Jako příklad uvádí výrobky se zvýšeným obsahem aflatoxinů či pesticidů.

Podle něho je jistě v pořádku, že na trhu jsou cenově různé skupiny potravin, pokud ovšem cena odpovídá skutečnému složení. Každý si musí udělat jasno, jestli je pro něj důležitější kvalita nebo cena. Přesto se v Česku vyskytují nešvary. „Exemplárním příkladem je prodej párků s obsahem drůbežího separátu, které ovšem výrobce navzdory tomu prodává jako určeny dětem. To považuji za určité zvěrstvo ze strany tohoto výrobce, " řekl Ladislav Denk, jednatel uzenářské firmy Váhala.

Zlepšit poměry alespoň do jisté míry by měla novelizace zákona č. 110/97 Sb. o potravinách a tabákových výrobcích, o které se nyní diskutuje. Předpokládá se, že bude podstatně posílen prvek průkazného původu potravin, což je pro bezpečnost klíčové. Provozovatelé potravinářských podniků, jejichž tržby přesahují pět miliard korun za účetní období, budou muset viditelně a čitelně umístit u vstupu do prodejny seznam pěti zemí, které mají největší podíl na tržbách.

Pokuty se zvýší

Zvýší se také pokuty za nesprávné označení, z nynějších tří milionů na deset milionů korun. U nebalených potravin bude nutné uvádět adresu výrobce.

Novela rozšiřuje také pravomoci Státní veterinární správy, pokud jde o kontrolu zvěřiny. U živočišných potravin, které kontroluje tato instituce, je podíl zjištěných závad okolo tří procent.

„Lze jednoznačně říct, že klamání spotřebitele převažuje nad zjištěním zdravotní závadnosti. Mám teď na mysli například nesprávné informace o složení výrobků. To 
je tedy dobrá i špatná zpráva zároveň," říká mluvčí 
Josef Duben.

Jaromír Hampl

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info