Plesnivé nebo šizené potraviny - stálice českých obchodů
04.02.2014 | ČT 24
Falšování potravin není v českých obchodech zdaleka výjimkou. Do vína se třeba leje voda, v rybích prstech téměř chybějí ryby, v rajčatovém protlaku zase rajčata. Některé zboží se sice doveze, ale na pulty se ani nedostane.
Jako třeba dnes, kdy celníci zastavili zásilku plesnivých potravin z Vietnamu, která měla skončit v asijských bistrech a restauracích. Ani plíseň přitom podle zkušeností celníků nemusí být pro některé obchodníky překážkou. Stačí ji vyndat a sklenici omýt. A nehledě na zdraví zákazníků sázet na orientální chuť.
Plesnivých potravin byla v kontejneru více než tuna. Navíc nejde o první problematickou zásilku z Asie. Před třemi měsíci celníci zabavili hned čtyři tuny napadených potravin. V rýži byli brouci, v těstovinách červi a všude jinde plíseň. Plesnivé ale rozhodně nejsou jen potraviny z Asie.
Nepříjemný pohled může být i na české výrobky, které se prodávají v tuzemských obchodech. "Mezi závažné prohřešky z poslední doby můžeme počítat i sušené plody s výskytem larev škůdců," vysvětluje mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce Pavel Kopřiva.
Nejvíce se šidí víno
Závažné prohřešky, přesně 652 potravin, se nakonec ocitly na Pranýři. Proti roku 2012 se výrazně víc šidilo a falšovalo. Nejčastěji se jednalo o víno, v některém třeba bylo 73 procent vody. A obsah lahve s údajně Modrým Portugalem byl zase dobarvován syntetickou modří. Poctivé vinaře přitom poškozují i další metody. "Někteří vinaři se sníží k tomu, aby prodávali velmi laciná až nepitelná vína z dovozu a píšou 'původ Morava'," varuje Radomil Baloun z Vinařství Baloun.
Nešidí se však jen víno. Na pranýři se loni ocitly i párky či rybí prsty s menším obsahem masa, než slibovala etiketa.
Další články v kategorii
- Souhrn událostí uplynulého dne 22. 12. 2025 (23.12.2025)
- Letos se objevilo ve velkochovech deset ohnisek ptačí chřipky, stejně jako loni (22.12.2025)
- Ministerstvo životního prostředí vydalo poslední Věstník v roce 2025 (22.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)

Tweet



