Mechanizační prostředky využívané při sklizni okurek
06.01.2014 | Zahradaweb.cz
Okurky nakládačky i okurky salátové představují oblíbené druhy plodové zeleniny, které jsou konzumovány v čerstvém stavu i pro konzervárenské či mrazírenské zpracování. Jejich pěstování má v nejteplejších oblastech našeho státu dlouholetou tradici. Věhlasné znojemské okurky byly v minulosti proslavené nejen v ČR, ale i za hranicemi našeho státu.
V současné době se v podmínkách České republiky velikost sklizňových ploch u okurek pohybuje kolem 300 ha. Hlavní důvod razantního propadu v jejich produkci v posledním desetiletí spočívá v rozpadu zpracovatelských provozů, v trvalém růstu vstupních cen (osivo, chemické přípravky, hnojiva, pohonné hmoty), ale také v citelném poklesu výkupních cen, které se pohybují u okurek nakládaček okolo 11 Kč/kg a u okurek salátových někdy dokonce na úrovni 2 Kč/kg.
Okurky patří mezi teplomilné rostliny s poměrně vysokými nároky na dostatek vody a živin. Z hlediska osevních postupů se řadí do první trati. Kultura se zakládá z přímého výsevu nebo předpěstované sadby nejčastěji koncem dubna až v první polovině května. Na jeden hektar pěstitelské plochy připadá asi 33 000–40 000 rostlin, což odpovídá 3 až 4 rostlinám na 1 m2. Během vegetace je do zapojení porostu prováděna standardní meziřádková kultivace s využitím radličkových nebo rotačních pleček. Poměrně časté je také pěstování okurek na mulčovací fólii v kombinaci s kapkovou závlahou.*
Text doc. Ing. Patrik Burg, Ph.D., doc. Ing. Pavel Zemánek, Ph.D.
Mendelova univerzita v Brně, ZF v Lednici
Celý text článku naleznete v tištěné verzi časopisu Zahradnictví 8/2013
Další články v kategorii
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Udělejme z krmení zvěře vánoční zvyk, který opravdu pomůže (23.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Proč jedle neopadá a smrk je historicky králem českých Vánoc? (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Babiš vloží Agrofert do fondu RSVP Trust (23.12.2025)

Tweet



