Stav ozimů v EU
13.12.2013 | ÚZEI, Agronavigator.cz
Ozimé plodiny v Evropské unii se nacházejí převážně v dobrém a velmi dobrém stavu. To nyní oznámila agentura Evropské komise pro monitorování vývoje zemědělských plodin MARS. Kvůli vydatným srážkám v první polovině října se sice v některých oblastech (především na jihozápadě Německa) posunul termín výsevu pšenice, avšak díky příznivému počasí a vysokým teplotám v druhé polovině měsíce a na začátku listopadu pozdní výsevy skluz dohnaly.
Výsev ozimého ječmene za optimálních podmínek
Výsev ozimého ječmene se ve střední a severní Evropě uskutečnil převážně za velmi příznivých podmínek. Jak v Německu, tak i ve Francii se pohybovaly srážky a půdní vlhkost v dlouhodobém průměru. Velmi mírné teploty v druhé polovině října kromě toho zajistily výjimečně dobré růstové podmínky a přispěly tak k výraznému urychlení vývoje ozimého ječmene.
Výsev ozimé řepky v optimálním období
Výsev ozimé řepky ve velkých produkčních zemích EU – ve Francii, Německu, Polsku a Spojeném království – většinou probíhal za velmi dobrých povětrnostních podmínek a v optimálním termínu. Adekvátně tomu se porosty řepky ve většině zemí EU nacházejí v dobrém stavu a jsou také dobře připraveny na zimu.
Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.
Další články v kategorii
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Udělejme z krmení zvěře vánoční zvyk, který opravdu pomůže (23.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Proč jedle neopadá a smrk je historicky králem českých Vánoc? (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)

Tweet



