Zájem o kupované cukroví roste, přesto stále vede to domácí
11.12.2013 | Denik.cz
Prodej vánočního cukroví z velkých pekáren i menších cukráren a pekařství v posledních letech mírně roste. Zvyšuje se obliba nákupu cukroví po internetu. Co se týče druhové skladby, zůstávají tuzemští zákazníci konzervativní. České hospodyňky přesto stále dávají přednost domácímu pečení. Vyplývá to z ankety mezi pekaři, cukráři a obchodníky.
„Toto období je pro naše pekárny nejvíce exponovaným obdobím v roce, a proto je na pekárnách i více směn oproti jiným obdobím v roce," řekl ČTK mluvčí skupiny Agrofert Karel Hanzelka. Do skupiny patřící podnikateli Andreji Babišovi patří také jedna ze dvou největších pekárenských skupin v ČR, Penam. V předvánočním období jdou podle Hanzelky nejvíce na odbyt vánočky všeho druhu, zájem je také o vánoční čajové pečivo, mikulášské perníčky, štoly či sněhové pečivo. „Vánoce jsou pro nás každoročně nejsilnějším obdobím v roce a z toho vyplývá, že v tomto období jsou i vyšší tržby v porovnání s ostatními měsíci v roce," uvedl mluvčí.
„Zájem o cukroví mírně stoupá, nicméně český zákazník stále upřednostňuje domácí pečení a kupuje nutné ingredience," uvedl mluvčí obchodního řetězce Kaufland Michael Šperl. Český spotřebitel je podle něj spíše konzervativní a preferuje ověřené druhy pečiva. To potvrzuje mediální zástupce společnosti SPAR Česká obchodní společnost Aleš Langr. Zákazníci řetězce podle něj upřednostňují cukroví, které připomíná domácí výrobky. „Takové výrobky patří k nejoblíbenějším," podotkl.
Většina cukrářství již objednávky na vánoční cukroví přestala přijímat, nebo tak učiní v nejbližších dnech. Podle Martina Hořínka z internetového obchodu Cukroví.cz firmě prodeje rok od roku postupně stoupají. „Ti, co jednou vyzkoušejí, většinou objednávají znovu, získáváme si důvěru a obecně nakupování přes internet získává důvěru," řekl ČTK.
Lidé se podle něj o cukroví začínají zajímat už v září. Objednávky obchod přijímá od října. „Křivka množství objednávek je nejstrmější začátkem listopadu, potom je lineární až do ukončení," uvedl Hořínek. Například perníčky kvůli změknutí začínají pekařky péct již v půlce listopadu, pečení vrcholí od začátku prosince. V těchto dnech firma začíná rozesílat cukroví poštou. Do vybraných oblastí následně vyjíždí její zaměstnanci cukroví rozvážet.
V cukrárně Katrin v Chomoutově u Olomouce napečou do Vánoc až čtyři tuny vánočního cukroví. „Jsou to sice galeje, ale děláme to už 23 let a jsme na to zvyklí. Objednávky bereme od listopadu, někteří lidé si vánoční cukroví objednávají dokonce už v srpnu," řekla v druhé polovině listopadu ČTK majitelka firmy Jarmila Jonáková. Příchod Vánoc zaměstnává cukráře od rána do noci, nemohou si ani vybrat dovolenou. Odpočinkový bude pro ně prý tradičně až leden.
Autor: ČTK
Další články v kategorii
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Udělejme z krmení zvěře vánoční zvyk, který opravdu pomůže (23.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Proč jedle neopadá a smrk je historicky králem českých Vánoc? (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)

Tweet



