Směsné pěstování zvyšuje obsah proteinů v bioobilovinách
06.12.2013 | ÚZEI, Agronavigator.cz
Pokud se ječmen jarní nebo pšenice jarní pěstuje společně s čočkou, zvyšuje se obsah proteinů v obilovinách, ukázaly pokusy při ekologickém způsobu pěstování v Kleinhohenheimu.
Pokusná stanice pro ekologické zemědělství Kleinhohenheim v letech 2009 a 2010 zkoumala poměr zastoupení plodin: 100:0, 75:25, 50:50, 25:75 a 0:100. Čím vyšší byl podíl čočky ve směsce, tím více stoupl obsah surového proteinu v obilném zrnu. Zatímco u pšenice pěstované v čisté kultuře se obsah surového proteinu pohyboval okolo 10,3 %, ve směsné kultuře se 75% podílem čočky stoupl až na 15,1 %. U ječmene bez čočky činil obsah surového proteinu 13,7 % a se zastoupením čočky 15,8 %.
Směska vhodná pro ekologické pěstování
Obsah surového proteinu v čočce zůstal v případě všech plodin pěstovaných ve směsce i všech poměrů zastoupených plodin ve směsce stejně vysoký. Směsné pěstování může pro ekologicky hospodařící podniky představovat vhodnou možnost, jak zvýšit obsah proteinu v pšenici a ječmeni a zajistit dobrou pekařskou popř. krmnou kvalitu. O výsledcích pokusu zevrubně informoval časopis Journal für Kulturpflanzen.
http://www.agrarheute.com/eiweissgehalt-getreide
Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.
Další články v kategorii
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Udělejme z krmení zvěře vánoční zvyk, který opravdu pomůže (23.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Proč jedle neopadá a smrk je historicky králem českých Vánoc? (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)

Tweet



