Prověřovali jsme původ skotu i cigár
05.12.2013 | SVS ČR
Uvádíme několik případů pochybení, se kterými se setkali veterinární inspektoři krajských veterinárních správ za posledních deset dní.
Při veterinárních kontrolách nabízeného masa a výrobků je možné se setkat v naprosté většině se zdravotně nezávadnými produkty, ale značení nemusí odpovída! Jako například ve Slavičíně (Zlínský kraj), kde u nabízeného hovězího masa bylo uvedeno poraženo a bouráno v ČR, ale dle dokumentace bylo zjištěno, že skot byl narozen a poražen v Itálii a maso bylo bouráno ve Francii. Dále zde nedoložili původ tradičních klobás, cigára a tradičních párků a šunkové klobásy, což bylo důvodem k uložení pokuty.
V Jihomoravském kraji v Tišnově bylo v masně ve skaldu – chladírně skladováno výsekové nebalené maso společně s neočištěnou zeleninou, což znamenalo riziko možné kontaminace. Provozovatel byl poučen a bylo zahájeno správní řízení za účelem uložení pokuty.
Ve Zlínském kraji nařídili inspektoři krajské veterinární správy ve výrobně v Brumově Bylnici, neškodně odstranit, tj. zlikvidovat v asanačním podniku 108, 5 kg vyrobené debrecínky a 26,5 kg anglického boku kvůli nálezu Listerie monocytogenes. Výrobky se nedostaly do tržní sítě. Výrobce musí počítat s pokutou a s pozastavením výroby do doby, než provede sanitaci výrobních prostor a obnovit výrobu může až po laboratorním průkazu zdravotní nezávadnosti potravin.
S teplotou nabízených výrobků měl problém prodejce na trhu v Ústí nad Orlicí (Pardubický kraj). Šlo o škvařené sádlo a klobásy. Opět uložena sankce. V Královéhradeckém kraji v Častolovicích skladovali uzenou vepřovou kýtu, kotletu a bok při teplotě od 9 – 14,7 °C, což bylo v rozporu s teplotami doporučenými výrobcem.
Dále inspektoři zjistili v jednom případě, ve Zlínském kraji, že příjemce z Kroměříže nenahlásil ve stanoveném termínu, 24 h předem, příchod zásilky 750 kg sušené syrovátky z Německa. I v tomto případě bylo zahájeno správní řízení za účelem uložení pokuty.
Josef Duben, tisk. mluvčí SVS
Další články v kategorii
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Udělejme z krmení zvěře vánoční zvyk, který opravdu pomůže (23.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Proč jedle neopadá a smrk je historicky králem českých Vánoc? (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)

Tweet



