Farmáři mají sklizeno 16 pct obilí a 24 pct řepky

Pěstitelé k dnešnímu dni sklidili 16 procent ploch obilí a 24 procent řepky. Přestože od minulého týdne práce pokročily, mají proti předchozím letům žně stále zpoždění. Suché a teplé počasí sklizeň urychluje, v důsledku zasychání nedozrálých porostů však hrozí snížení výnosů. Ty jsou letos zatím u obilí o pětinu a u řepky o čtvrtinu vyšší než loni. Vyplývá to z informací, které dnes ČTK poskytlo ministerstvo zemědělství (MZe).

Nejdále je sklizeň u ozimého ječmene, který mají pěstitelé pod střechou takřka z 93 procent ploch. Postup žní vykazuje značné lokální rozdíly. Nejpomaleji postupují v Karlovarském kraji, nejdále jsou se sklizní zemědělci v Jihomoravském a Zlínském kraji. Aktuální průměrný výnos obilovin dosahuje 5,18 tun na hektar, loni to ke srovnatelnému datu bylo o 0,87 tuny méně. Loni bylo touto dobou sklizeno 23 procent obilí.

V uplynulém týdnu se rozběhla také sklizeň nejrozšířenější tuzemské obiloviny ozimé pšenice. Nyní je sklizeno 12 procent z více než 788.000 hektarů polí osetých pro letošek touto plodinou. Průměrný hektarový výnos 4,63 tuny je zhruba o desetinu vyšší než loni.

Řepka je sklizena z 99.200 hektarů. Loni byla ve stejném období pod střechou úroda z 245.000 hektarů. Zpoždění u nejvýznamnější tuzemské olejniny je výrazné, i u ní ale platí značné lokální rozdíly. Průměrné hektarové výnosy dosahují 3,47 tuny, na konci loňského července to bylo 2,76 tuny.

Letošní sklizeň základních obilovin by podle prvního odhadu Českého statistického úřadu měla být o 15,7 procenta vyšší než loni a měla by činit 6,532 milionu tun. Úroda řepky by měla vzrůst o 18,4 procenta na rekordních 1,313 milionu tun.

Osevní plocha základních obilovin se meziročně snížila o 1,3 procenta na 1,306 milionu hektarů. Významný pokles plochy statistici zaznamenali u všech jarních obilovin. Osevní plochy řepky se letos rozšířily o 4,4 procenta na rekordních bezmála 419.000 hektarů. Rozloha řepkových polí za posledních deset let vzrostla téměř o 40 procent.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info