Testy hygieniků na jihu Moravy ve dvou případech prokázaly koninu

Po letošních kontrolách v jihomoravských restauracích a jídelnách hygienici ve dvou případech laboratorně prokázali nedeklarované koňské maso. Jednou to byl polotovar pro hamburgery v brněnské velkokapacitní jídelně, podruhé čistá koňská svalovina v restauraci na Znojemsku. Případy převzala Státní veterinární správa, která dozoruje výrobu, prodej a dovoz masa, řekli dnes novinářům lékaři z krajské hygienické stanice.

„V obou případech byla potvrzena koňská DNA. Protože to bylo zachyceno ještě ve skladu před výdejem a kulinářským zpracováním, tak bylo maso vráceno na základě reklamací výrobci," uvedla vedoucí odboru hygieny výživy Jana Laštovičková.

Jihomoravští hygienici do konkrétních jídelen a restaurací vyráželi v posledních týdnech na základě mezinárodních upozornění na konkrétní dodávky a souvisejících distribučních seznamů. V řadě případů už bylo maso snědené, testy se proto už neprováděly a konina se najisto neprokázala.

Žádná zdravotní rizika v souvislosti s nedeklarovaným koňským masem podle hygieniků nehrozí. Problém v tomto případě spočívá v klamání spotřebitele, uvedl ředitel stanice Jan Mareček.

Aféra s koninou zasáhla letos celou Evropu. Stopy koňského masa obsahovalo skoro pět procent hovězích výrobků, které od minulého měsíce do poloviny dubna testovaly úřady v 27 státech Evropské unie.

Do Česka se aféra přenesla v únoru, kdy veterinární správa našla koňské maso v několika výrobcích různých firem. Společnost IKEA už dostala od veterinární správy pokutu půl milionu korun za masové kuličky s koninou neuvedenou na obalu. Řetězec Tesco má podle potravinářské inspekce zaplatit kvůli lasagním s koninou pokutu 650.000 korun.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info