Jan Veleba: Za špatnou pověst polského jídla si můžou Poláci sami!

Prezident Agrární komory ČR Jan Veleba mluvil v rozhovoru pro Rádio Impuls o kvalitě potravin v Česku.

Moderátor (Václav Moravec): Větší pozor na to, co kupujeme, si dáváme po aféře se záměnou koňského masa za hovězí. Téměř polovina lidí v České republice kvůli této aféře začala podrobněji sledovat informace o složení výrobků, značku kupovaných uzenin ale nezměnila. I to vyplývá ze sociologického šetření společnosti PPM Factum. Rádio Impuls pak zaznamenalo v ulicích i tyto názory:

Anketa: Já moc hovězí maso nekupuji, málokdy. Spíš kupujeme vepřové a drůbeží.

Naopak hovězí maso mám rád a tyto aféry mě vůbec neovlivnily, abych se vyhýbal jeho konzumaci.

Vůbec ne, protože já nekupuji polotovary a maso jím velmi zřídka. Máme svoje vyhraněné typy, takže mě to vůbec nějakým způsobem neovlivnilo, nezměnilo, nemám problém.

Jím maso, důvěřuji hovězímu, důvěřuji svému řezníkovi.

Tak já jím maso jenom střídmě, takže jako mě to ani moc neovlivnilo.

Moderátor (Václav Moravec): Zaznamenalo Rádio Impuls názory několika oslovených lidí v ulicích. Omezit spotřebu uzenin se po aféře s koňským masem rozhodlo jen pět procent lidí. Tři procenta zákazníků pak změnila značku masných výrobků. I to vyplývá ze sociologického šetření společnosti PPM Factum. Nejen o tom bude řeč v následujících minutách, hostem dnešních Impulsů je prezident Agrární komory Jan Veleba. Vítejte po čase v Impulsech, přeji hezký dobrý večer.

Host (Jan Veleba): Dobrý večer.

Moderátor (Václav Moravec): Za jak pravděpodobné byste, pane prezidente, označil, že budou mít čeští zemědělci a potravináři svůj vlastní obchodní řetězec?

Host (Jan Veleba): Tak to nám navrhl prezident republiky. Ten návrh má svou velkou logiku. Škoda, že jsme o tom neuvažovali před takovými 10-15 lety.

Moderátor (Václav Moravec): Dá se říci, že teď už je pozdě?

Host (Jan Veleba): Nikdy není pozdě. Vidím to půl na půl a šlo by tam jenom o to, jenom v uvozovkách, aby se domluvili zemědělci, potravináři a někteří velcí kapitáloví hráči na agrárním trhu, jako je například Agrofert, ale třeba i někteří další. Takže…

Moderátor (Václav Moravec): Co té dohodě tedy zatím brání? Protože vy si dlouhá léta stěžujete na obchodní řetězce, podmínky, které dávají potravinářům, potažmo zemědělcům. Miloš Zeman, prezident republiky, jasně říká, dohodněte se, mějte vlastní obchodní řetězec, konkurujte a propagujte české potraviny.

Host (Jan Veleba): Má to obrovskou logiku, protože část té marže by zůstalo v našich rukou. Ty potraviny by dokonce mohly být možná o něco levnější. Proč to není nebo proč jsme to neudělali? No já se musím přiznat, že jsme nikdy se o to vážně nepokusili. Je tady svým způsobem v osobě nového prezidenta, jeho názory mají velkou sílu, má za sebou 2,7 milionu hlasů voličů, mají velkou váhu, budeme se tím zabývat. Takže já v tuto chvíli nedovedu odpovědět, jestli to má šanci. Já bych to viděl 50:50. Bez šance to zkrátka nevidím.

Moderátor (Václav Moravec): Zatím té dohodě tedy nic nebrání?

Host (Jan Veleba): Ne.

Moderátor (Václav Moravec): A začne se vyjednávat?

Host (Jan Veleba): A začne se jednat.

Moderátor (Václav Moravec): Kdybych vám ale řekl, že tady existuje družstevní řetězec COOP, bývalá Jednota nebo také Včela, jestli se nemýlím, že to zkrátka byla síť družstevních prodejen. To je přece český kapitál, co…

Host (Jan Veleba): Mohla by to být jedna z možných variant, to znamená, věci nebo takovéto záležitosti lze i koupit. Běžně se to ve velkém podnikání dělá. Čili ano, COOP Jednota je řetězec, který má velmi hustou síť a je to možná jedna z variant. Nevím, říkám, že musíme sednout za stůl a sedneme za stůl a budeme jednat.

Moderátor (Václav Moravec): Je to věc aktuální a propos?

Host (Jan Veleba): Je to věc aktuální, protože já si myslím, že na trhu potravin v České republice by se měl stát nějaký zásadní krok. Měli bychom začít konečně řešit potravinou soběstačnost a měli bychom začít řešit kvalitu potravin, které český zákazník kupuje. Takže se přímo nabízí, aby tady tento krok byl udělán nebo abychom se o to minimálně vážně pokusili. Já osobně beru názory prezidenta, v tomto případě je beru vážně.

Moderátor (Václav Moravec): Jak dlouho podle vás může takové vyjednávání vlastně pokračovat, trvat? Pokud říkáte, že začnou v následujících týdnech tato vyjednávání, aby se spojili čeští potravináři a zemědělci.

Host (Jan Veleba): To nelze prognózovat, odhadnout, ale já si myslím, že, je to můj názor, prosím, že během půl roku by ta věc měla být jasná. Buďto je naděje a bude se na tom naplno dělat a nebo zjistíme, že to možné není a pak nemá smysl v tom pokračovat.

Moderátor (Václav Moravec): Vy jako Agrární komora stejně s Potravinářskou komorou jste sehráli zásadní roli v nátlaku na politiky, aby byl přijat zákon o významné tržní síle. Jen pro úplnost je to zákon, který reguluje chování obchodních řetězců vůči dodavatelům. Vláda dnes se zastala zákona o významné tržní síle, když odmítla poslanecký návrh podepsaný Františkem Laudátem z TOP 09 a Jaroslavem Plachým z Občanské demokratické strany, kteří navrhují úplně zrušit tuto normu. Sociální demokraté jsou taky proti tomu, aby se rušil zákon o významné tržní síle. Tady jsou slova stínového ministra zemědělství Michala Haška:

Záznam Michala Haška: Myslíme si, že by měl být nadále zakázán prodej za podnákupní ceny. To vede, dámy a pánové, k významné degradaci výrobků a také k situaci, že část zejména značkových výrobků se prodává prakticky pouze v takzvaných akcích. Dokonce si myslíme, že tady může docházet i k daňovým únikům prostřednictvím umělého snižování odvodu daně z přidané hodnoty.

Moderátor (Václav Moravec): Zaznamenalo Rádio Impuls slova stínového ministra zemědělství Michala Haška z České strany sociálně demokratické. Pokud by měl prezident Agrární komory Jan Veleba, který je hostem dnešních Impulsů, říci, očekával jste, že vláda odmítne ten poslanecký návrh, byť ho tedy Sněmovna bude projednávat, ale vláda říká ne tomu poslaneckému návrhu zrušení zákona o významné tržní síle?

Host (Jan Veleba): Tak kdybyste se mě zeptal tak ještě před půl rokem, tak bych vám odpověděl záporně, že bych to neočekával. Ovšem ta vláda je teď pod velkým tlakem, protože obchodní řetězce prostě jsou čím dál větší nebo stále častější kauzy v potravinách různé, čili v této situaci prostě tady tento zákon zrušit by bylo podle mého názoru velmi riskantní. Ale i tak mě to dnešní rozhodnutí vlády mírně překvapilo. Taky se blíží parlamentní volby a ta vláda bude muset asi dbát na názory voličů. Ten zákon se rodil velmi těžko.

Moderátor (Václav Moravec): Kdybych vám ale řekl, že samozřejmě je ta norma, protože v důvodové zprávě ti poslanci píší, že norma je byrokratickou zátěží pro dodavatele i odběratele a vytváří faktické nejistoty účastníků trhu, ale vláda je si vědoma podle toho dnešního stanoviska, že zákon o významné tržní síle je problematický, ale chce ho buď vyřešit novelou nebo úplně novým zákonem? To znamená, není ta vaše radost předčasná, protože se do zákona o významné tržní síle bude sahat?

Host (Jan Veleba): Myslím, že není, protože já si myslím, že za současné situace si ta vláda to zkrátka nemůže dovolit. Ty důvody těch pánů poslanců, ty jsou úsměvné a je vidět, že prostě vůbec neznají ten terén. Ten zákon o významné tržní síle napravuje jenom některé ty nejkřiklavější, zkrátka praktiky obchodních řetězců. Je tam třeba nařízení nebo legislativní opatření, že musí zaplatit zboží do 30 dnů. Co je na tom byrokratického? Co je na tom nenormálního? Naopak ten zákon o významné tržní síle potřebuje novelizovat, ale ve smyslu dalšího zrovnoprávnění účastníků trhu, to znamená obchodních řetězců a jejich dodavatelů. Protože ty řetězce používají hrubý diktát a ti potravináři se mu musí podřídit.

Moderátor (Václav Moravec): Vy krom toho, že jste prezidentem Agrární komory, jste i senátorem. Navíc senátorem, který už byl na oficiální státní návštěvě Polska. Kolikrát jste od polských představitelů slyšel, že jste jeden ze zástupců škůdců polských potravin v České republice?

Host (Jan Veleba): Tak já jsem tvořil doprovod předsedy Senátu Milana Štěcha na oficiální návštěvě Polska. Jednali jsme mimo prezidenta Polska pana Komorowského. Mimochodem jednání s ním bylo taky v plánu, ale měli nějakou mimořádnou bezpečnostní radu státu kvůli ruskému plynu, tak jsme jednali takřka se všemi nejvyššími činiteli vládními a ústavními Polska. A na každém jednání se řeč stočila k polským potravinám…

Moderátor (Václav Moravec): A vyslechl jste si tu kritiku? Protože bezesporu jak to tak při zahraničních cestách bývá, tak druhá strana je hodně informovaná, tudíž asi nemohou nevědět, že jste prezidentem Agrární komory.

Host (Jan Veleba): Tak oni to věděli, protože pan předseda Štěch to vždycky uvedl, to složení delegace na začátek jednání. Ale to jsou jednání, kde se používá většinou diplomatický jazyk. Nicméně polská strana, polští představitelé jsou velmi nervózní z té situace a berou to jako diskriminaci. Takže jsem se jim snažil vysvětlit, že to tak není.

Moderátor (Václav Moravec): No počkejte, polské velvyslanectví před týdnem označilo kritiku kvality polských potravin, kterou můžeme sledovat v České republice, za, cituji: snahu vytlačit polské potraviny z trhu a zvýšit podíl českých výrobků na českém trhu. Konec citátu. Jste si vědom toho, že i Agrární komora dělá tuto masivní kampaň, poškozuje polské potraviny?

Host (Jan Veleba): Agrární komora dělá kampaň ve prospěch, a letitou kampaň, ve prospěch českých potravin, což je naše naprosto legitimní činnost. Dělá ji každá agrární komora každé země a nejenom agrární komora.

Moderátor (Václav Moravec): Ale vy jste zatím nebyli v těch uplynulých letech tak úspěšní, jako když se začaly objevovat problémy…

Host (Jan Veleba): Ale pokud se týká těch polských potravin, tak to, že tak často se tady objevují kauzy s polskými potravinami, to není záležitost Agrární komory, ale to je záležitost polských výrobců potravin. A já jsem jim osobně na té návštěvě, těm nejvyšším činitelům, jako například maršálkovi polského Sejmu, vysvětloval, že především je to na nich. Že především oni musí do konce dovést kauzy, jako byla třeba posypová sůl. Ale dodnes ta kauza není zkrátka vysvětlena. Čili je to na nich. A pak já si myslím, že to není náhoda, že taková četnost nálezů polských potravin, dělá to přece nezávislý orgán Státní zemědělská a potravinářská inspekce, dělá to vysoce kvalifikovaně, tak já sám si myslím…

Moderátor (Václav Moravec): Ale Poláci si myslí, že to je záměrná kampaň, že je tady zvýšený tlak na polské potraviny. Protože všechny ty vaše předchozí kampaně za nákup českých potravin nebyly tak úspěšné, jako několik problémů polských potravin na českém trhu.

Host (Jan Veleba): To je pravda, protože když je prostě zjištěna nějaká závada v potravině, tak na to je spotřebitel velmi citlivý. A já řeknu protiargument. Pane redaktore, já si neumím opravdu představit, že by v České republice masné výrobky byly děláno, že by na jejich výrobu bylo použito maso z uhynulých zvířat. To si opravdu neumím představit. Takže to je naprosto logické, ta reakce lidí. A pak si myslím, že naše kontrolní orgány jsou zkrátka lepší. Mluvím teď o Státní zemědělské a potravinářské inspekci. Předevčírem jsem zrovna navštívil shodou okolností inspektora v Hradci Králové. Lidově řečeno spadla mi brada, když jsem viděl nebo se seznámil s tou jejich činností. A já si myslím, že v tom Polsku to není na takové úrovni.

Moderátor (Václav Moravec): On i jeden z posluchačů Impulsů, kteří nám posílají otázky prostřednictvím sms zpráv na číslo 774 999 888, Jiří ze Suchovršic se ptá, že jezdí rád nakupovat potraviny do Polska nebo do polských prodejen. Stále slyší o špatnostech, co se v těchto potravinách objevuje, ale jasně říká, jestli nejde o zbytečné špinění polské strany a je tam otazník?

Host (Jan Veleba): Špinění by to bylo v případě, kdyby se ty kampaně opíraly o nějaké subjektivní zjištění. V tomto případě jde o zjištění vysoce kvalifikovaných odborníků, kteří používají špičkovou techniku, špičkové laboratoře. A opakuji, Poláci musí zkrátka začít u sebe a musí hlavně informačně ty kauzy dotahovat do konce. Jak to, že dodnes není rozklíčena polská posypová sůl? Asi proto, že to nemohou říct.

Moderátor (Václav Moravec): Ono podíváme-li se na česko-polský spor o potraviny, tak se měla uskutečnit 6. května schůzka mezi polským a českým ministrem zemědělství, Stanislawem Kalembou na polské straně, Petrem Bendlem na straně české. A teď tady je spor i o to, zda se ta schůzka odkládá. A propos vy jste byl pozván na ten kulatý stůl, se kterým se počítá v rámci návštěvy polského ministra zemědělství, ať přijede kdykoliv?

Host (Jan Veleba): Zatím nebyl.

Moderátor (Václav Moravec): Co si myslíte o tom sporu? Protože Poláci tvrdí, když budu citovat z jejich dnešního prohlášení, že je to právě česká strana, která odložila schůzku?

Host (Jan Veleba): Tak podívejte, já to asi těžko mohu soudit, mě to překvapilo. O té schůzce jsem věděl a mluvilo se o ní, když jsme byli s panem předsedou Senátu ve Varšavě. Já nevím, nejsem soudce, nemohu to rozsoudit, nevidím do hlav obou pánů ministrů. Ale říkám si, že pokud se týká české strany, tedy českého ministra zemědělství, tak jaký by měl mít motiv, aby tu schůzku oddaloval? Čili těžko říct, nemohu. Ale je to špatně tady toto, je to špatně, že se to tak děje a to napětí se bude jenom zvyšovat. A já si myslím, že je třeba to napětí nestupňovat a já si myslím, že politici by se měli snažit tu situaci uklidnit. Protože třeba na obranu Poláků, nebo na obranu, abych byl objektivní, tak chci říct, že třeba Poláci a taky nám to tam říkali ve Varšavě, že je možné, že, to říkali při neoficiálním jednání, třeba při večeři, že je možné, že ty polské potraviny sem tam, jak oni říkali, mají nějaké problémy, ale že na rozdíl od našeho alkoholu po nich nikdo neumřel. A na rozdíl od Slováků ty hranice nezavřeli s námi, prostě na náš alkohol. Takže tady to stupňování napětí tím, že se oddalují schůzky dvou ministrů, to samozřejmě není dobře.

Moderátor (Václav Moravec): Nemůžete to právě poškodit i společný postoj polských zemědělců, respektive polského ministerstva zemědělství a českého ministerstva zemědělství? Protože se vyjednává o penězích na následující roky právě v evropských fondech a vy jste svého času říkal, že je právě klíčové, aby zemědělci z východoevropských zemí, tedy Poláci i Češi, táhli za jeden provaz.

Host (Jan Veleba): Ideálně by to tak mělo být. Myslím si ale, že přes všechno napětí, které teď je a o kterém se tady bavíme, takže to nebude mít žádný zásadní vliv na vyjednávání. Protože víte, to vyjednávání bohužel je tak, že každému je košile bližší než kabát a každý když dojde k lámání chleba při tom vyjednávání v Bruselu, tak každý hájí svoje zájmy. A i před touto kauzou, kde skutečně zesílily ve sdělovacích prostředcích zprávy o závadných potravinách, tak to vyjednávání nebo ta spolupráce nebyla ideální. Poláci zkrátka jsou hodně agrární národ, udrželi si potravinovou soběstačnost a mají trošku jiné zájmy, než máme my.

Moderátor (Václav Moravec): Kombajny letos vyjedou do polí později. Viceprezident Agrární komory Jindřich Šnejdrla tvrdí, že sklizeň úrody jarních obilovin bude kvůli letošní delší zimě asi o měsíc posunuta. Tady jsou jeho slova:

Záznam Jindřicha Šnejdrla: Pokud bude teplota, jako byla v loňském roce, kdy jsme přešli plynule ze zimy do léta, tak to bude hodně nepříjemné, protože ta příroda bude chtít všechno dohnat a my budeme muset opět do toho vjet s chemií a budeme muset regulátory porosty regulovat.

Moderátor (Václav Moravec): Prozradil viceprezident Agrární komory Jindřich Šnejdrla. Pokud by měl prezident Agrární komory Jan Veleba, který je hostem dnešních Impulsů, říci, bude posun toho setí obilovin jarních mít výrazný dopad, když se podíváme na množství osevních ploch, které jsou osívány už na podzim?

Host (Jan Veleba): Tak především chci říct, že kolega Šnejdrla tady ten výrok řekl v době, kdy to začínalo být už, zemědělci byli strašně nervózní, někteří už byli z toho zoufalí. A nejenom zemědělci, zahradníci, včelaři a tak dále. Ale dneska jsme v situaci, kdy venku je kolem 20 stupňů Celsia, kdy ta půda rychle to dohání, to zrání, aby se mohlo sít a seje se. Myslím si, že jařin se seje výrazně menší část než ozimých obilovin, takže můj osobní názor je, že pokud bude normální počasí, průměrné počasí, takže ten dopad nebude tak velký. Nicméně je pravda, že je třítýdenní až měsíční zpoždění a je pravda, že každý den později zaseté jarní obilí zkracuje zkrátka vegetační dobu. Což je první předpoklad snížení výnosů.

Moderátor (Václav Moravec): Ale ty jařiny asi nebudou takovým problémem, jako například pěstitelé nejrozšířenějších druhů zeleniny a raných brambor, protože pro ně to posunutí zimy má asi daleko zásadnější následky. Máte a shromažďujete už takové připomínky vašich členů?

Host (Jan Veleba): Tak já jsem Svaz pěstitelů zeleniny, jmenuje se přesně Zelinářská unie, tak s nimi samozřejmě komunikuji, abych znal objektivní pravdu. Tak je fakt, že zelenina se zaseje o 14 až tři týdny později, což znamená, že o tuto dobu později vstoupí česká zelenina na český trh. A tam budou přímé ztráty z tržeb, to je neoddiskutovatelné. Pokud se týká ranobramborářů, to znamená pěstitelů raných brambor, tak tam jsem zvědav, jak se to vyvine. Ale tam právě jde o to u těch pěstitelů raných brambor, aby co nejdřív ty rané brambory dali na trh. Dávají je stejně na trh v době, kdy se dováží z jižní Evropy, z Egypta, z Maroka a tak dále. A tam pak prudce den ze dne klesá cena. Čili myslím si, že může dokonce být i situace, že někteří pěstitelé rané brambory pro trh vůbec nebudou sázet.

Moderátor (Václav Moravec): Protože se jim to nevyplatí, chápu-li to správně?

Host (Jan Veleba): Protože se jim to nevyplatí, protože až, tu bramboru zkrátka neošidíte, ta má určitou vegetační dobu, než vyroste, takže je nebezpečí, že v době, až to budou vybírat, ty brambory, a dávat na trh, že ta cena bude naprosto nízká, řekněme třeba kolem osmi korun.

Moderátor (Václav Moravec): Konstatuje prezident Agrární komory Jan Veleba, který byl dnes hostem Rádia Impuls. Děkuji za rozhovor a těším se na další.

Host (Jan Veleba): Já také děkuji.

Zdroj: http://www.impuls.cz/clanek/video-jan-veleba-za-spatnou-povest-polskeho-jidla-si-muzou-polaci-sami/235096

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info