Míří do ČR z Polska méně kvalitní potraviny? Je to možné, říká Bendl

 Do Česka se z Polska vozí méně kvalitní potraviny než třeba do Británie nebo Německa. Naznačil to ministr zemědělství Petr Bendl v rozhovoru pro ČT24 s tím, že ale nemá důkazy. O závadnosti potravin na evropském trhu a jejich kvalitě bude šéf resortu dopoledne jednat se svým slovenským protějškem Ľubomírem Jahnátkem. Bendl už dříve řekl, že plošně dovoz potravin z Polska zakázat nechce. S Jahnátkem chce probrat i otázku společné zemědělské politiky v Evropské unii po roce 2013.

Podle Bendla bude kvalita potravin dlouhodobým problémem, a to po celé Evropě. Důležitá je proto komunikace, zejména se sousedními státy. Do Česka by proto měl brzy přijet i polský ministr zemědělství. "Intenzivně komunikujeme i s Německem nebo Rakouskem," podotkl ministr.

Šestkrát víc polských potravin míří do Velké Británie nebo právě Německa. Tyto země si ale na nekvalitu moc často nestěžují. "Vysvětlení může být takové, že se na britský a německý trh nic nekvalitního příliš nepustí," připustil ministr. Podle něj ale není možné jednoznačně prokázat, že někdo úmyslně odváží méně kvalitní výrobky. Nekvalitní je přitom i zhruba každá desátá potravina dovezená na Slovensko z Česka.

Informovanost o nekvalitních potravinách se zlepšuje, míní Bendl

Loni v srpnu se Bendl s Jahnátkem domluvili na společném postupu v otázce dozoru nad trhem s potravinami. "Tlačíme i Poláky do toho, aby lépe fungoval systém rychlého informování, abychom byli schopni rychle zasáhnout," řekl Bendl. Kauza s koňským masem už má díky tomuto "tlaku" prý jiný režim, než měla dříve aféra s polskou solí. Vzájemná informovanost mezi státy se podle ministra stále zlepšuje.

Během návštěvy polského premiéra na Slovensku se objevil návrh společných kontrol na hranicích, které by měly lépe odhalit nekvalitní potraviny mířící z Polska. "Dnes už ten dozor na hranicích není takový, jako býval. My se soustředíme na distribuční místa – centrální sklady, sklady velkých řetězců," poznamenal Bendl s tím, že klíčová místa jsou tak pod kontrolou.

"Doufám, že se nám podaří přesvědčit Poláky, že je v jejich zájmu si hlídat kvalitu a nekvalitu zastavili ještě před hranicemi. Když se v tomto ohledu nic pozitivního dít nebude, polské potraviny budou mít pořád větší problém,"míní Bendl.

V otázce společné zemědělské politiky podle Bendla "evropské struktury výrazně pokročily". "Slaďujeme jednotlivá stanoviska. Některé problematiky jsou za námi, některé se blíží," konstatoval ministr s tím, že Evropská komise podle něj přichází s nápady, jež se mu příliš nezamlouvají. "Stojíme o oficiální názor Slovenska," řekl Bendl s tím, že za společný česko-slovenský úspěch považuje prosazení takzvaných kaplovaných plateb, tedy finančních prostředků, které je možné v rámci evropských peněz oddělit na citlivé sektory a věnovat je zejména do oblasti živočišné výroby.

Bendl chce bránit české a slovenské farmáře

Naopak oběma zemím se nezamlouvá zastropování plateb, a to tak, že by se velké farmy podílely na financování krizového fondu v případě, že by někde v Evropě byl problém. "V Česku a na Slovensku máme jedny z největších farem v Evropě, tudíž by na to zemědělci dopláceli nejvíc ze všech států Evropské unie," dodal Bendl.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info