Koňské maso v potravinách z Lucemburska nahradilo hovězí z 60 pct

Koňské maso ve dvou šaržích lasagní z Lucemburska nahrazovalo hovězí nejméně z 60 procent. Při rozborech výrobků to zjistili inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI). Vzorky potravin odebrali inspektoři na konci února a při odhalení přítomnosti koňského masa ihned nařídili řetězci Tesco, aby je stáhl z prodeje. S prodejcem a distributorem zahájí SZPI správní řízení, sdělil ČTK mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

"SZPI obdržela výsledky laboratorní analýzy potravin, u kterých dřívejší orientační analýza dokázala přítomnost nedeklarovaného koňského masa. Následná kvantitativní analýza prokázala nahrazení hovězího masa koňským v rozsahu minimálně 60 procent," uvedl Kopřiva. Závadné šarže mají podle něj trvanlivost do 18. října 2013 a do 24. února 2014. V obou případech jde o výrobky Nowaco Lasagne Bolognese - masem plněné těstoviny v rajské omáčce - zmrazené, v balení 400 gramů.

Státní veterinární správa odhalila přítomnost nedeklarovaného koňského masa ve více výrobcích, například také v masových kuličkách určených pro švédský nábytkářský řetězec IKEA a v polském hovězím burgeru, který v Česku distribuuje společnost Bidvest Czech Republic.

Autor: ČTK

www.ctk.cz

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info