Koňská DNA odhalena ve třech polských podnicích

Skandál s koninou pokračuje. Nově se našla koňská DNA ve vzorcích hovězího ze tří polských podniků. Polská veterinární inspekce zatím prozkoumala 121 vzorků a osmdesátku dalších ještě analyzuje. Inspekce doufá, že by mohla dospět k vypátrání dodavatele zfalšovaného masa. Případ už ohlásila prokuratuře.

"Zatím neuvádíme názvy firem, protože pokračujeme ve zjišťování zdroje a původu masa," uvedl hlavní hygienik Janusz Zwianzek podle serveru wyborcza.pl. "Nejspíše v pátek odpoledne budeme mít nějaké výsledky vyšetřování. Pokud se tak stane, odhalíme zdroj dodávek, tedy případně kdo dodával zfalšované maso," dodal.

Množící se problémy polských potravin souvisí podle polského tisku s rychlým růstem exportu. V roce 2008 vyvezli Poláci potraviny za 11,7 miliardy eur, loni to už bylo za 17 miliard eur (436 miliard korun). Laciné polské jídlo prý doslova zalévá sousední země, kde se tamní výrobci snaží konkurenci zdiskreditovat.

V Polsku chybí "superinspekce", v kontrolách je prý chaos

Podle listu Gazeta Wyborcza k tomu ale mají v rukou silný argument, protože kontrola kvality potravin v Polsku připomíná "chaos během bombardování vojenského tábora". Kontrolu má na starosti nejméně pět různých úřadů a kompetenční spory dosud brání vytvoření jedné "superinspekce".

Ústřední ředitel Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) Jakub Šebesta už dříve uvedl, že komunikace jeho úřadu s polskými kolegy je horší než u ostatních okolních zemí. Nedostatečné předávání informací o nekvalitních nebo falšovaných potravinách z Polska do Česka opakovaně kritizoval také ministr zemědělství Petr Bendl (ODS).

Podle polských představitelů je ale za kritikou právě snaha podpořit české potravináře proti polské konkurenci.

Skandál s koninou přimíchávanou do hovězího vypukl v lednu v Británii a Irsku a později se rozšířil do mnoha dalších evropských zemí včetně České republiky.

Koňské maso není pro člověka zdravotně závadné, jeho nepřiznaná záměna za jiné druhy masa je ale podvodem.

Jako náhražka hovězího se koňské objevuje především proto, že je levnější.

Zdroj: ČTK

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info