Je koňské maso etické tabu? Víte, kde se dá v Ostravě koupit?
27.02.2013 | Denik.cz
Koňský salám nebyl nikdy běžnou potravinou. Kdo si dal práci, ho ale mohl v posledních desetiletích sehnat. Dnes přítomnost koňského masa v jídle budí rozruch po celé Evropě. Deník zjišťoval, jestli se dá koňské maso v Ostravě koupit.
Kdysi nijak výjimečný pokrm, dnes spíše exotická pochoutka, na kterou existují protichůdné etické názory koňské maso. Počátkem osmdesátých let se dala konina v mnoha řeznictvích a uzenářstvích v Ostravě jednoduše pořídit, zato dneska se dá sehnat jen velice obtížně. Tedy pokud na ni zrovna nečekaně nenarazíte v balení hovězích lasagní.„Lidé si odvykli jíst koňské maso a koně považují spíše za ušlechtilá zvířata. Navíc oproti hovězímu dobytku je koní neporovnatelně méně, takže sehnat koninu není vůbec jednoduché, i když na porážku jdou často vyřazení koně. Proto je koňské maso levnější než třeba hovězí, přestože je konina vzácnější," vysvětluje Štefan Privara z Těšínských jatek.
Nabídka i poptávka po koňském mase výrazně poklesla, je však stále dost lidí, kteří na něj nedají dopustit a koňské klobásky, čabajky i salámy si pravidelně dopřávají.
„Běžný člověk rozdíl mezi koňskou a obyčejnou klobáskou nepozná. Kupují si je spíše lidé fajnšmekři, kteří mají lehce odlišnou chuť koniny rádi. Máme své pravidelné zákazníky, kteří si výrobky z koňského masa kupují. To, že by ale k nám přišel člověk a ke kusu šunky přibral mimoděk i koňský salám, se nestává," míní Václav Krčmář, vedoucí řeznictví Pensam v Polance nad Odrou, které výrobky z koňského masa prodává.
Dodává, že párkrát do roka si u nich v řeznictví zákazníci objednají přímo kus syrového koňského masa, které se nejčastěji využívá na guláš, steaky nebo dušená líčka.
Názor gastronomaPodle profesionálního gurmána Pavla Maurera bylo v Česku koňské maso tradičním pokrmem, často levnější variantou hovězích jídel. „Význam koní se ale během lidského vývoje posunul a dnes by jejich maso asi málokdo ochutnal. Myslím si, že bychom se na to ale neměli dívat xenofobně. Například dvě třetiny světa mají na svém jídelníčku hmyz a tím, že jej nejíme, jsme pro ně exoty zase my," říká Deníku Pavel Maurer s tím, že ještě před 250 lety byl na denním jídelníčku Evropanů i pes. „Vyvíjí se kultura, zvyklosti, tradice i stravovací návyky. Civilizace a otevřený trh nám poskytly jiné pokrmy, které koňské maso zkrátka vytlačily," dodává Maurer.
Koňské v. hovězí maso
>> Koňské maso má velmi podobné vlastnosti jako maso hovězí.
>> Je tmavší, má hrubší stavbu svalového vlákna.
>> Má vyšší obsah železa.
>> Obsahuje více svalového cukru je sladší.
>> Pro zpracování koňského masa existují přísné předpisy, aby se zabránilo falšování hovězích výrobků koňským masem, které je levnější.
>> Dříve se zpracovávalo maso z přestárlých, poraněných nebo i uhynulých koní, často se z něj vyráběly levné uzeniny. Proto je koňské maso i dnes vnímáno jako podřadné a nekvalitní.
Autor: Jakub MalchárekDalší články v kategorii
- Souhrn událostí uplynulého dne 17.4.2024 (18.04.2024)
- Jižní Morava vysychá, přípravy staveb zavlažovacích zařízení jdou ale pomalu (17.04.2024)
- Mladý zemědělec ve Znojmě: Do finále postupují Ondřej Němec a Petr Rebro (17.04.2024)
- Závlahu má v Česku jen třetina ovocných sadů, je podmínkou kvalitní úrody (17.04.2024)
- Odborníci v Lysicích registrují nové odrůdy ovoce a udržují živou kolekci (17.04.2024)