Lasagne s koňským masem místo hovězího se objevily i v Německu

Skandál se zaměňováním hovězího masa za koňské, se kterým se v posledních dnech potýká několik evropských států, zasáhl zřejmě i Německo. Lasagne s nepřiznaným podílem koniny podle všeho obdržel nejméně jeden obchodník ze západoněmecké spolkové země Severní Porýní-Vestfálsko, oznámilo dnes podle agentury DPA ministerstvo zemědělství.

Německé úřady dostaly informaci o podezřelé dodávce zboží přes evropský systém včasného varování, uvedlo ministerstvo zemědělství. Podezření vyvolal fakt, že zásilka lasagní byla špatně deklarována.

Případ se do médií dostal v polovině ledna, kdy několik supermarketů ve Velké Británii zjistilo, že prodávají hovězí maso s podílem koňského. To ale nebylo na etiketě deklarováno a zákazníci neměli ani ponětí, že si kupují koňské místo hovězího. V minulých dnech se přítomnost koňského masa objevila v lasagních, které se prodávaly ve více evropských zemích, například ve Francii a Velké Británii. Z pultů prodejen je stáhly i supermarkety v Irsku a Švédsku. Podle některých hlasů mohlo koňské maso pocházet z Polska nebo Rumunska. Obě země to ale zpochybnily.

Na dnešní večer je v Bruselu naplánována schůzka odpovědných ministrů zemí Evropské unie, kteří chtějí kvůli skandálu projednat v této záležitosti další postup. Neformální setkání svolalo Irsko, které je nyní předsednickou zemí Evropské unie a kde bylo koňské maso nalezeno v mražených hovězích hamburgerech. Francouzský prezident François Hollande zaměňování masa označil za „vážnou záležitost" a ocenil připravenost ministrů přistoupit k sankcím.

Autor:  ČTK

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info