V Británii se rozšiřuje skandál kolem používání koňského masa

Skandál s používáním koňského masa v potravinách se v Británii rozšířil poté, co bylo ve výrobcích společnosti Findus zjištěno místo hovězího až 100 procent koniny. Britská agentura pro bezpečnost potravin FSA poté ve čtvrtek nařídila obchodním řetězcům a producentům, aby výrobky z hovězího masa důkladně otestovaly.

Andrew Rhodes z FSA dnes v rozhlasovém rozhovoru řekl, že agentura provádí rozsáhlé testy jídel, včetně těch, která jsou dodávána do škol a nemocnic. FSA ke zkouškám vyzvala i producenty a obchodníky s tím, že mají výsledky dodat do 15. února. „Aby výrobek byl přesně to, co se píše na obalu, je odpovědností těch, kdo potraviny připravují a prodávají," řekl Rhodes.

FSA ve čtvrtek oznámila, že odhalila zatím největší podíl koňského masa. V Británii sídlící společnost Findus, která produkuje především zmrazené potraviny, přiznala, že koňské maso obsahovaly její hovězí lasagne. Podle FSA v některých případech přesahoval podíl koňského masa 60 procent, britské listy píší, že to bylo někdy až 100 procent.

Šéfka FSA Catherine Brownová ve čtvrtek vyjádřila přesvědčení, že celá věc je s největší pravděpodobností „kriminální aktivitou". Ujistila, že neexistuje zdravotní riziko, ale situace je podle ní „otřesná".

Findus se omluvil zákazníkům a stáhl rizikové výrobky z prodeje. Je zatím poslední společností, kterou zasáhl skandál kolem koňského masa. Ten se týkal firem z Británie, Irska, Polska a Francie.

Nicméně nejvíce případů je v Británii, kde bylo koňské maso nalezeno v jídlech ve velkých samoobsluhách jako Tesco, Aldi a Iceland i v bufetech Burger King.

Autor:  ČTK

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info