Agris.cz - agrární portál

V Británii se rozšiřuje skandál kolem používání koňského masa

8. 2. 2013 | Denik.cz

Skandál s používáním koňského masa v potravinách se v Británii rozšířil poté, co bylo ve výrobcích společnosti Findus zjištěno místo hovězího až 100 procent koniny. Britská agentura pro bezpečnost potravin FSA poté ve čtvrtek nařídila obchodním řetězcům a producentům, aby výrobky z hovězího masa důkladně otestovaly.

Andrew Rhodes z FSA dnes v rozhlasovém rozhovoru řekl, že agentura provádí rozsáhlé testy jídel, včetně těch, která jsou dodávána do škol a nemocnic. FSA ke zkouškám vyzvala i producenty a obchodníky s tím, že mají výsledky dodat do 15. února. „Aby výrobek byl přesně to, co se píše na obalu, je odpovědností těch, kdo potraviny připravují a prodávají," řekl Rhodes.

FSA ve čtvrtek oznámila, že odhalila zatím největší podíl koňského masa. V Británii sídlící společnost Findus, která produkuje především zmrazené potraviny, přiznala, že koňské maso obsahovaly její hovězí lasagne. Podle FSA v některých případech přesahoval podíl koňského masa 60 procent, britské listy píší, že to bylo někdy až 100 procent.

Šéfka FSA Catherine Brownová ve čtvrtek vyjádřila přesvědčení, že celá věc je s největší pravděpodobností „kriminální aktivitou". Ujistila, že neexistuje zdravotní riziko, ale situace je podle ní „otřesná".

Findus se omluvil zákazníkům a stáhl rizikové výrobky z prodeje. Je zatím poslední společností, kterou zasáhl skandál kolem koňského masa. Ten se týkal firem z Británie, Irska, Polska a Francie.

Nicméně nejvíce případů je v Británii, kde bylo koňské maso nalezeno v jídlech ve velkých samoobsluhách jako Tesco, Aldi a Iceland i v bufetech Burger King.

Autor:  ČTK


Zdroj: Denik.cz, 8. 2. 2013





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.04.2024 09:02