Polské cukrovinky „dochucené“ jedem řeší Evropská unie

Jak se mohl dostat jed na hlodavce do sladkostí firmy Magnolia? Tento problém museli Poláci vysvětlovat představitelům států Evropské unie v Bruselu. Případ se dále vyšetřuje.

Jed na potkany, který se dostal do sušeného mléka obsaženého v sušenkách polského výrobce Magnolia, již řeší orgány Evropské unie. Část kontaminovaných výrobků dostala do zboží vyváženého do čtyř evropských zemí včetně Česka a Slovenska. Skandál propukl tento týden a české obchody se již jedovatých sladkostí zbavily.

Kromě českých supermarketů se kontaminované sušenky dostaly i na slovenské pulty. Slovenský ministr hospodářství Ľubomír Jahnátek v reakci na toto zjištění požádal Brusel, aby zakročil. „Opakované skandály s polskými potravinami nás opravňují k doměnce, že kontrola polských potravinářů je nedostatečná,“ napsal slovenský ministr do Bruselu. Uvedl to server Sme.sk.

„Polsko se má k potravinovému skandálu vyjádřit a zareagovat na vzniklou situaci,“ řekl Jozef Bíreš, šéf slovenské potravinářské správy.

Frédéric Vincent, mluvčí eurokomisaře pro zdraví zatím vysvětlení, které mu poskytli Poláci nehodnotil. „Polští zástupci zatím uvedli, že vyšetřování ještě pokračuje a že je zatím brzy na vynášení soudů,“ řekl mluvčí.

Distribuci Polsko zastavilo

Jed se údajně dostal do sušeného mléka ve výrobně Rokitnianka v obci Szczekociny na jihu Polska. Upozornění, které firma Magnolia vyslala i do evropského systému rychlého varování RASFF, 0se týká sušenek vyrobených po 22. listopadu 2012. Distribuce kontaminovaného zboží ze skladů firmy Magnolia v Lubsku na západě Polska byla podle vedení firmy zastavena.

Aktualizovaný seznam rizikových produktů uvedeného výrobce a jejich distributorů v Česku

DistributorVýrobek
Tesco Stores ČRTESCO Family Wafers with vanilla flavor filling v balení 175 g a označením doby minimální trvanlivosti do 17.02.2013, 22.03.2013 a 21.04.2013.
Kaufland ČRoplatkové trubičky STILLA dolce COCOA ROLLS v balení 2×50g a s označením doby minimální trvanlivosti do 26.04.2013 a 08.05.2013, oplatky STILLA dolce VANILLA VAFERS v balení 80 g a s označením doby minimální trvanlivosti do 21.05.2013.
Pekárny a cukrárny NáchodPéCé Nugátové Trubičky v balení 35g a s označením doby minimální trvanlivosti do 24.06.2013, 07.07.2013, 03.09.2013, PéCé Vanilkové Trubičky v balení 35g a s označením doby minimální trvanlivosti do 07.07.2013.

Uvedené produkty podle informací inspekce již prodejci stáhli z maloobchodní sítě a v současné době v nabídce tak už nejsou. Lidé je ale mohou mít doma. SZPI doporučuje všem spotřebitelům, aby tyto podezřelé potraviny nekonzumovali.Pramen: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Šest druhů výrobků firmy Magnolia s otráveným mlékem bylo již nicméně odesláno do polské distribuční sítě a tři vyvezeny do Česka, Slovenska, Německa a Litvy. Jde údajně o některou z obchodních značek Stilla Dolce Cocoa Rolls, Vanila wafles, Wafle MAX, Poesia Milk Cream či Weiner Eiswaffel. Kauzy se ujali vyšetřovatelé polské prokuratury, kteří se snaží zjistit původce otravy.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info