Co také jíte? V pečivu jsou i éčka z lidských vlasů

Éčka se často vyrábějí z přísad, nad kterými zůstává rozum stát. Zvířecí kůže, malí broučci, lidské vlasy. Na obalu pak najdete jen soupis nic neříkajících kódů a často tak ani nevíte, co vlastně jíte. Rudolf Náprstek, předseda sdružení Zdravá potravina, v rozhovoru pro server Lidovky.cz přibližuje podrobnosti výroby aditiv, které byste možná ani radši neznali.

Lidovky.cz: Používají se v Česku éčka živočišného původu? Co všechno se pro výrobu využívá?

Vyrábějí se ze všeho, co se dá ze zvířete spotřebovat. Jsou to kosti, chrupavky, tuky, kůže, rohovina. Cokoliv, co se po oddělení masa dá využít. Tuky a kosti jsou nejčastější.

Lidovky.cz: A co L-cystein (E 920)? Používá se v Čechách? Jak se vyrábí?

Možnosti výroby jsou různé. K výrobě se mohou využívat i lidské vlasy. Je možné používat i zvířecí části jako je rohovina a kopyta.

Lidovky.cz: Má zákazník možnost zjistit, jestli byly na výrobu použity lidské vlasy?

L-cystein se dá vyrobit i synteticky, ale dle mých informací se to nedělá. To využití přírodních surovin je levnější. Existují tři hlavní výrobci na světě, jeden v Německu, dva v Číně. Dokážu si představit, že většina výrobců bude nakupovat levný L-cystein z Číny, kde se výrobce ani netají tím, že používá čínské vlasy z kadeřnictví.

Lidovky.cz: Kde L-cystein najdeme?

Ve většině průmyslově vyráběném pečivu. Ti pekaři nakupují mouky a směsi, ve kterých je L-cystein přidaný. Takže se nepřidává přímo do pečiva, ale už je v mouce. To je další paradox, protože cystein už v obilovině je – ve slupce zrna. Ale aby byla mouka bíla, tak se slupka odstraňuje, tím pádem ztrácí cystein, který se tam poté musí dodávat. Jinak by těsto nevzešlo a nemělo požadovaný objem.

Lidovky.cz: Jaká éčka jsou rakovinotvorná?Nemůžeme říci, že jsou rakovinotvorná. Jsou v podezření, protože se objevují studie pro a proti. Záleží na tom, kdo ty studie zadává.

Lidovky.cz: A v podezření jsou jaké skupiny éček?

Konzervanty. Třeba dusitan sodný, který se v těle rozkládá na nitrosaminy, ty už karcinogenní jsou. Takže ta látka sama o sobě rakovinotvorná není, ale v těle už se rakovinotvornou stává. Obecně se dá říci, že většina konzervantů tenhle problém má. Nejvíc nebezpečné jsou konzervanty v uzeninách, masných výrobcích, ale najdeme je i v hodně hnojené zelenině.

Lidovky.cz: Používají se v Česku éčka, která jsou jinde ve světě zakázaná?

Používají se tu éčka, která jsou povolená, ale jinde zakázaná a naopak. Ta regulace je různá. Ale existují éčka, která jsou v Česku sice zakázána, ale v EU jsou povolena. Takže český výrobce je používat nesmí, ale výrobce jinde v Evropě ho použít může a ten produkt k nám pak dováží a prodává. To je neuvěřitelný paradox.

Lidovky.cz: Dokázal byste teď vyjmenovat tři éčka, kterým byste se za každou cenu vyhnul?

Bude jich víc. Bude to aspartam, acesulfam, sacharin – sladidla. Konzervanty – dusitany a dusičnany. Barviva typu košenila a azobarviva. Tyhle jsou nejhorší, těm bychom se měli opravdu vyvarovat. Ale vzpomněl bych si i na další, zejména ty uvedená na na našem webu.

Zdravá potravina

Občanské sdružení se zabývá zdravým životním stylem, kvalitou potravin a nežádoucím vlivem aditiv. Na stránkách sdružení najdete podrobné informace o éčkách a jejich škodlivosti.

Michaela Černá

 

 

 

 

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info