USA odsoudily požadavky Ruska ohledně dovozu amerického masa

Spojené státy v sobotu odsoudily požadavky Ruska ohledně hovězího a vepřového masa dováženého z USA. Moskva ho chce testovat na obsah na obsah aditiva ractopaminu, které se používá v USA, v některých jiných zemích je ale zakázané. Podle amerických činitelů citovaných agenturou AFP by tyto požadavky mohly být v rozporu se závazky Ruska vůči Světové obchodní organizaci (WTO), jejíž je Moskva od letošního srpna členem.

"Spojené státy jsou velmi znepokojeny" novými kritérii pro dovoz amerického hovězího a vepřového, napsali podle AFP ve společném prohlášení šéf Úřadu obchodního zmocněnce USA (USTR) Ron Kirk a americký ministr zemědělství Tom Vilsack. Nová opatření požadovaná Moskvou se podle nich zdají být v rozporu se závazky Ruska coby člena WTO. "Spojené státy vyzývají Rusko, aby tato nová opatření pozastavilo" a dodržovalo "mezinárodní standardy (bezpečnosti potravin), pokud nebude mít hodnocení rizik, které by opravňovalo k použití přísnějších norem," uvedli také.

Ruská veterinární správa se rozhodla, že bude určitou dobu sama maso testovat na obsah této látky, než si USA vytvoří vlastní laboratorní systém testování. Maso dovážené do Ruska producenty používajícími ractopamin musí být testováno a musí být opatřeno pečetí potvrzující, že toto aditivum neobsahuje. Žádnou konkrétní lhůtu ale Rusko neuvedlo.

Američané se původně obávali, že Rusko dovoz masa zakáže již v sobotu.

Analytikové uvádějí, že přísnější přístup Ruska k dovozu masa z USA souvisí s tím, že Senát přijal ve čtvrtek v rámci širší obchodní dohody i takzvaný Magnitského zákon, který vystavuje sankcím ruské činitele odpovědné za porušování lidských práv. Kontroverzní právní předpis vyvolal rozhořčenou odpověď Ruska, které ho označilo za absurdní. To, že by zpřísnění dohledu nad dovozem masa z USA bylo odvetou za nový americký zákon o sankcích vůči ruským činitelům odpovědným za porušování lidských práv, Moskva v sobotu rozhodně popřela.

Zpřísnění dohledu ruské strany na dovoz masa a případně úplný zákaz jeho dovozu z USA znamená ohrožení amerických dodavatelů masa. USA, které vyvážejí ročně do Ruska hovězí a vepřové maso v hodnotě více než 500 milionů dolarů (téměř deset miliard korun), by se staly mnohem méně konkurenceschopné, výhodu by měla naopak Čína a producenti zemí Evropské unie, v nichž je ractopamin v mase zakázán.

Ractopamin se přidává do krmných směsí. Je to látka ze skupiny beta-blokátorů, jejímž smyslem je urychlit růst svalové hmoty. Podle hlavního ruského hygienika Gennadije Oniščenka není ale jeho případný negativní vliv na zdraví člověka dostatečně prozkoumán.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info