Úroda je nižší, katastrofa se však nekoná

Obilí sklizené z českých a moravských polí bohatě postačí na domácí spotřebu. Letošní úroda je sice kvůli suchu o něco chudší než v minulých letech, ale i tak obchodníci počítají, že skoro třetina zrna se z republiky vyveze. Žádná katastrofa se tedy nekoná a českým zemědělcům rozhodně bída nehrozí.

Pořádně tučný rok měli v předchozím roce, kdy celé odvětví sklidilo nevídaný šestnáctimiliardový zisk. A nyní jim hraje do karet prudký růst výkupních cen u obilí, poháněný zprávami o mizerné úrodě v Americe, Rusku i některých dalších zemích. Obilí a řepka nasypou i v tomto roce zdejším zemědělcům nemalý zisk. Přesto jim stát přispěchal na pomoc.

Ještě před definitivním koncem žní představil šéf agrárního rezortu Petr Bendl (ODS) „balíček na řešení dopadů sucha“. Oproti bývalému ministru zemědělství, Janu Fenclovi, je ale „břídil“. V roce 2000 se v Česku sklidilo obilí zhruba stejně jako letos. Fencl přitom zařídil u Zemanovy vlády pětimiliardovou náplast za sucho, které nakonec nijak dramatické nebylo.

Bendl na rozdíl od Fencla žádné finanční kompenzace za sucho rozdávat nemůže. Evropská unie se svou společnou zemědělskou politikou jakékoliv neschválené peněžní podpory zakazuje. Ministr Bendl tedy pomůže tím, že všem zemědělcům pošle polovinu z každoročních unijních dotací o několik týdnů dřív.

Místo aby je pražská platební agentura vyplácela od prosince, začne s rozesíláním záloh po polovině října. Na 27 629 účtů – tolik je žadatelů o dotace – pošle v předstihu 9,4 miliardy korun. Stejnou sumu postupně doplatí po 1. prosinci.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info