Červnové deště přišly pozdě, zemědělci sčítají škody

Dlouhodobé sucho, které trápilo Českou republiku do konce května, podle Agrární komory vážně poškodilo úrodu řepky a obilí. Škody podle prezidenta Agrární komory Jana Veleby mohou jít do miliard korun a stejně jako ministerstvo zemědělství pověřil zemědělce, aby mu do dneška poslali bližší informace. Nejhorší je situace na jižní Moravě.

Současné četné srážky už zemědělcům nepomůžou, tedy alespoň co se týče pšenice, ječmene či řepky. Květnová sucha tak českým zemědělcům nadělala četné vrásky a podle Veleby půjdou škody do miliard korun. Podrobnosti budou ale známy později, protože dnešek je posledním dnem, kdy zemědělci mají nahlásit rozsah škod.

Nejhůře zasaženou oblastí je jižní Morava. Podle předsedy Agrodružstva Miroslav Jana Olivy bude například u řepky, která byla agrodružstvem vyseta na 144 hektarech, škoda čítat osmdesát procent. Současné počasí nicméně zachrání porosty kukuřice, slunečnice a pícnin, jako například vojtěšky.

Loni byla úroda nadprůměrná

Zemědělci v Česku loni sklidili 8,285 milionu tun obilí, o 20,5 procenta více než rok předtím. Produkce řepky se zvýšila o půl procenta na 1,046 milionu tun. Velmi dobrá byla v roce 2011 také sklizeň většiny dalších plodin. Vinaři v minulém roce sklidili dvojnásobek hroznů oproti katastrofální neúrodě roku 2010. Na zhruba 16 000 hektarech plodících vinic nasbírali přes 91 000 tun hroznů. Sklizeň byla přesto mírně nižší, než jaká byla v úrodných letech 2007 a 2008.  

Farmáři v Česku během podzimního setí mírně zvýšili plochy ozimých obilovin. Ve srovnání s výsledky loňského šetření, které pro ministerstvo zemědělství vypracoval Český statistický úřad, přibylo polí s ozimy, a to o dvě procenta na 984 000 ha. Opět rekordně se v letošním roce zřejmě rozšíří žlutě kvetoucí pole s řepkou. Loni oseli touto olejninou farmáři na podzim bezmála 420 000 hektarů. Čísla o osevech jarních plodin dosud nejsou k dispozici.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info