Tolerance vůči zasolení bez genových technologií
17.05.2012 | ÚZEI, Agronavigator.cz
Australští vědci vyšlechtili a následně v polních pokusech úspěšně otestovali pšenici tvrdou tolerantní vůči zasolení. Vědci z University of Adelaide a šlechtitelské společnosti CSIRO Plant Industry vnesli gen tolerance z druhu Triticum monococcum do komerční odrůdy pšenice tvrdé. Nyní byl gen tolerance poprvé testován v polních podmínkách.
Gen vytváří protein, který sůl z listů rostlin odstraňuje. U rostlin bez genu tolerance vede hromadění molekul soli v listech k narušení procesu fotosyntézy. „Za standardních podmínek poskytla pšenice s genem tolerance stejný výnos jako běžné odrůdy. Na zasolených půdách však byly výnosy až o 25 % vyšší“, uvedl Richard James ze společnosti CSIRO. To je důležité, protože na pozemku s ojediněle se vyskytujícími zasolenými plochami se může pěstovat jen jedna odrůda.
Zvýšený obsah soli již vykazuje přes 20 % zemědělských ploch a nárůst této problematiky v příštích letech je velmi pravděpodobný, tvrdí Matthew Gilliham z University of Adelaide. Vůči vysokému obsahu soli v půdě je náchylná především pšenice tvrdá. Gen tolerance by nyní měl být vnesen do pokud možno největšího počtu komerčních odrůd. Protože k přenosu do rostlin dochází pomocí tradičního křížení a bez použití genových technologií, nevznikají žádná omezení pro pěstování. Gen byl vnesen také do jedné odrůdy chlebové pšenice, polní pokus byl zahájen nedávno.
DLG-Mitteilungen, 2012, č. 5, s. 12
Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.
Další články v kategorii
- Řečtí zemědělci se po vánoční pauze vrací k blokádám silnic a přechodů (28.12.2025)
- Česko chce flexibilitu v zemědělské politice. Může to být ale dvojsečné (27.12.2025)
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Udělejme z krmení zvěře vánoční zvyk, který opravdu pomůže (23.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Proč jedle neopadá a smrk je historicky králem českých Vánoc? (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)

Tweet



