V Česku je již 150 minipivovarů, do tří let jich může být 220
16.05.2012 | FinančníNoviny.cz
V Česku dále rychle přibývá minipivovarů, v současnosti je jich již kolem 150, začátkem roku jich přitom bylo zhruba 130. Prakticky týden co týden někde otevírají nový podnik. Do tří let by tak v zemi mohlo být až 220 malých restauračních pivovarů. ČTK to dnes řekl prezident Českomoravského svazu minipivovarů Jan Šuráň.
Například v závěru uplynulého týdne otevřeli v České Třebové minipivovar Faltus. Tento pátek pak zahájí svůj provoz Rodinný pivovar Vilém v Jincích na Příbramsku, zjistila ČTK na webech věnovaných pivu. Minipivovary mají v blízké době vzniknout také na několika místech, kde v minulých letech původní průmyslové pivovary skončily, například v areálu kutnohorského pivovaru, který předloni zavřela společnost Heineken.
Podle Šuráně přes velký růst počtu nepředstavují minipivovary, které dohromady vyrobí asi jedno procento v Česku uvařeného piva, pro velké pivovary konkurenci. Obliba malých pivovarů podle něj souvisí se zvyšujícím se zájmem lidí o takzvanou zážitkovou gastronomii a jiné pivo, než vaří velké pivovarské firmy. Navíc se do jisté míry jedná o obnovení tradice. "Každá vesnice či městečko v minulosti své pivo měly," podotkl šéf svazu minipivovarů.
Malé restaurační pivovary nemohou velkým výrobcům konkurovat z hlediska množství vyrobeného piva a ceny. Snaží se proto své zákazníky lákat na jiné pivo, než je v Česku i celosvětově nejrozšířenější světlý ležák. Díky malým vyráběným objemům mohou více experimentovat a vařit různé pivní speciály či ochucená piva. "Kdo dneska začíná, už stoprocentně ví, že si nevystačí s ležákem, tmavým a desítkou," řekl Šuráň. Lidé tak na stále více místech mohou ochutnat dříve netypická silná, ovocná či svrchně kvašená piva.
Stále větší část českých restaurací a zákazníků má o pivní speciality zájem. Vznikají také restaurace, které mají několik kohoutů, ze kterých čepují různé druhy piv, která často střídají, což ještě před několika lety bylo velmi neobvyklé.
Úspěchu minipivovarů si všimli i velcí výrobci piva, z nichž většina v Česku patří nadnárodním firmám, a začali na trh také ve větší míře uvádět speciální piva.
Více než 90 procent českých piv přesto patří mezi ležáky a vyrábějí se spodním kvašením. Ve světě existuje asi 100 druhů piva, přesto ležáky tvoří asi 70 procent produkce.
Další články v kategorii
- Řečtí zemědělci se po vánoční pauze vrací k blokádám silnic a přechodů (28.12.2025)
- Česko chce flexibilitu v zemědělské politice. Může to být ale dvojsečné (27.12.2025)
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Udělejme z krmení zvěře vánoční zvyk, který opravdu pomůže (23.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Proč jedle neopadá a smrk je historicky králem českých Vánoc? (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)

Tweet



