Výzkum ochrany zemědělské půdy
04.05.2012 | ÚZEI, Agronavigator.cz
Zajištění dlouhodobé ochrany zemědělské půdy při současném zachování její produktivity je cílem výzkumného projektu, v jehož rámci chtějí vědci z Fakulty ekologických zemědělských věd University Kassel v nejbližších čtyřech letech vyvinout nové metody zpracování půdy a jejího obhospodařování.
Jak uvádí univerzita v odkazu na projekt „Optimalizace využití dalších rostlin v osevních postupech“ (OSCAR), tento záměr plánovaný do března 2016 podporuje EU částkou 3 mil. EUR a podílí se na něm celkem 20 partnerů z 11 zemí Evropy, severní Afriky a Jižní Ameriky, mezi nimi také tři zemědělskotechnické a dvě šlechtitelské společnosti.
Univerzita poukazuje na to, že ročně se v důsledku eroze, zasolení nebo vyschnutí ztratí mezi 5 mil. ha a 7 mil. ha zemědělsky využívaných ploch, což odpovídá každých pět až sedm roků areálu o velikosti Německa. „Aby se zabránilo tomuto pro obživu rostoucího světového obyvatelstva ničivému trendu, musí zemědělství budoucnosti zacházet s půdou mnohem šetrněji a udržitelněji“, potvrzuje vedoucí Fakulty ekologické ochrany rostlin Prof. Maria R. Finckh. Podle jejích slov je nutné minimální zpracování půdy a následný rostlinný pokryv, aby mohla být zajištěna účinná ochrana zemědělských ploch. To je sice teoreticky jednoduché, ale v praxi naráží na řadu nedořešených problémů.
V centru zájmu vědců a odborníků stojí rozvoj lehké mechanizace k půdoochrannému zpracování a metody mulčování. Kromě toho chtějí vědci identifikovat a selektovat druhy a odrůdy, které lze vedle regulérních plodin doplňkově pěstovat. „Chceme optimalizovat pěstitelské metody a detailně zkoumat jejich vliv na produktivitu a zdravotní stav rostlin za různých klimatických a půdních podmínek“, objasnila vedoucí fakulty.
Kromě toho chtějí vědci identifikovat rostlinné druhy a odrůdy, které lze efektivně pěstovat přes zimu jako meziplodiny. Tyto rostliny později odumírají a vytvářejí mulčovací vrstvu, která hlavní plodině slouží jako hnojivo a půdě jako ochrana. (AgE)
Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.
Další články v kategorii
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Udělejme z krmení zvěře vánoční zvyk, který opravdu pomůže (23.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Proč jedle neopadá a smrk je historicky králem českých Vánoc? (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)

Tweet



