Inovativní způsob identifikace virů v organismu prasat
03.05.2012 | ÚZEI, Agronavigator.cz
Nový systém na testování přítomnosti některých virů v organismu prasat od společnosti Life Technologies poskytuje chovatelům komfortnější způsob posouzení zdravotního stavu stáda.
U prasat je možné nyní prokázat přítomnost infekčních patogenů jako jsou např. chřipkové viry, viry PRRS a cirkoviry snadnějším a šetrnějším způsobem. Biotechnologická společnost Life Technologies nyní představila nový testovací systém, který využívá jako zkušební materiál sliny prasat. K získání vzorku slin se využívají speciální bavlněné provazy, které se zavěšují do kotců tak, aby na ně prasata pohodlně dosáhla a mohla je okusovat. Po zhruba 20 minutách se bavlněné provazy z kotce odstraní, tekutina se vylisuje do vzorkovacího sáčku a následně se analyzuje směsný vzorek z každé skupiny. Analýza vzorků se provádí pomocí komerčně dostupných systémů přípravy vzorků a Real-Time kvantitativní PCR (polymerázová řetězová reakce) testu, s jehož pomocí je možné v průběhu dvou hodin izolovat a identifikovat genetický materiál - virové nukleové kyseliny.
Tento typ odběru je pro prasata prakticky neinvazivní, protože výrazně eliminuje zbytečný stres, který obvykle vyvolává u prasat provádění veterinárních zákroků. Protože všechna prasata díky své potřebě hrát si provaz intenzivně a s oblibou okusují, je možné získat velmi široké spektrum vzorků slin od celé skupiny prasat z jednoho kotce, což je klíčem ke kvalitnímu posouzení zdravotního stavu stáda. Pokud je směsný vzorek pozitivní, otestují se všechna prasata individuálně tak, aby bylo možné rozpoznat skutečně nemocné jedince.
Schweinepraxis: Virusnachweis durch Speichelprobe
Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.
Další články v kategorii
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Udělejme z krmení zvěře vánoční zvyk, který opravdu pomůže (23.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Proč jedle neopadá a smrk je historicky králem českých Vánoc? (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)

Tweet



